LICZBY ZESPOLONE- oblicz korzystając ze wzoru de Moivre'a
Olson: LICZBY ZESPOLONE− oblicz korzystając ze wzoru de Moivre'a
a)
4√16
Odpowiedź:
|z|= 16
Argz=
π2
| | π2 | | π2 | |
z0= 4√16 [cos |
| +i sin |
| ] = 2 [cos π8+i sin π8] |
| | 4 | | 4 | |
Znajdzie ktoś tutaj proszę błąd? Może da się coś zrobić z
π8? Rozwiązanie mówi że z0 =2.
19 paź 10:37
ABC:
Arg z=π/2 zdanie fałszywe
19 paź 10:41
Olson:

Błąd w poleceniu zrobiłem powinno być:
4√16i, teraz Argz powinien się zgadzać
Argz wyliczyłem z tego, że 0+4i czyli na osi to będzie tak wyglądało jak wyżej rysunek.
Dla sprawdzenia obliczyłem:
cos
x|z| =
016 = 0
sin
y|z| =
1616 = 1
z wykresu obu funkcji przyjmują te wartości dla
π2
19 paź 10:54
KLZ: Wiesz z0=2 to masz od razu z automatu bo 24=16
tak samo jak 3√27=3 czy 5√x+1)5= x+1
19 paź 10:57
ABC:
jeśli masz 16i, to z pewnością 2 nie będzie pierwiastkiem czwartego stopnia
19 paź 10:58
KLZ: Napisalem to przed jego ostatnim postem
19 paź 11:00
Olson: "jeśli masz 16i, to z pewnością 2 nie będzie pierwiastkiem czwartego stopnia" dlaczego nie, bo
nie rozumiem?
ze wzoru jest na początku n√|z| czyli wydaje mi się że w tym wypadku 4√16 = 2
19 paź 11:16
ABC:
bo dowolna liczba rzeczywista do czwartej potęgi daje wynik rzeczywisty, a 16i nie jest
rzeczywiste
19 paź 11:16
19 paź 11:19