wykaz ze
KLZ: Z zadaniem ze zbiorem wartosci funkcji to sobie poradze
Natomiast to
Wykaz ze jezeli liczby rzeczywiste p,q,r spelniaja nierownosc p+q+r<12 to przynajmniej jedno
z rownan
1)x2+px+q=0
2)x2+qx+r=0
3)x2+rx+p=0
nie ma rozwiazan rzeczywistych
jesli nie ma rozwiazan rzeczywistych to
1) p2−4q<0
2) q2−4r<0
3) r2−4p<0
I na tym ja mam koniec .
19 paź 10:31
ABC:
załóż nie wprost że wszystkie mają rozwiązania rzeczywiste i dojdź do sprzeczności, już ci
podobne zadanie wczoraj pokazywano
19 paź 10:43
jc:
x2−x−1=0
x2−x−1=0
x2−x−1=0
każde równanie ma rozwiązanie, p+q+r=−3<12.
19 paź 10:46
jc: Inny przykład:
p=0, q=−1, r=−2
x2−1=0
x2−x−2=0
x2−2x=0
19 paź 10:50
ABC:
pewnie małolat jakieś założenia pominął
19 paź 11:06
KLZ: Dzien dobry
jc 
Jak mam wykorzystac wskazowke ABC
Zakladam ze
p
2−4q>0
q
2−4r>0
r
2−4p>0
Co mam z tym dalej zrobic?
p
2>4q
q
2>4r
r
2>4p
p
2+q
2+r
2>4(p+q+r)
19 paź 11:08
KLZ: To jest cale zadanie takie jakie jest w ksiazce .
Na razie nie zagladam do odpowiedzi .
19 paź 11:10
ABC: znaki powinny być ≥ , nie pomijałeś żadnych dodatkowych założeń co do p,q,r?
19 paź 11:11
19 paź 11:19
ABC:

małolat widzisz na skanie słowo DODATNIE? a widzisz je u siebie w poście o godz
10:31?
i biedny jc wymyśla kontrprzykłady...
19 paź 11:22
KLZ: jc nie jest biedny

Ale i tak nie wiem co dalej
19 paź 11:27
ABC:
dojdź do sprzeczności , to co odkryjesz sam zostawi ślad neuronowy w twoim mózgu więc na razie
ci nie podpowiadam
19 paź 11:30
KLZ: Jakas dobrze rozbudowana podpowiedz ?
19 paź 16:36
ABC: poddajesz się? szkoda:
p,q,r >0 , p+q+r<12 to najmniejsza z tych liczb jest mniejsza od 4, zatem...
19 paź 18:19
KLZ: Nie ABC
Mozemy miec takie sytuacje
1)p<4 q≥4 i r≥4
p<4 q<4 i r≥4
p<2 q≥4 i r<4
4) p<4, q<4 i r<4
W przypadkach 1−3
zawsze ktoras z nierownosci p2−4q <0 q2−4r<0 r2−4p<0 jest prawdziwa
Wiekszy problem mam z przypadkiem nr 4
Tutaj np moze sie zdarzyc ze np p2−4q≥0
czy takie myslenie bedzie dobre
Wtedy p≥4 a to jest sprzecznosc bo p∊(0,4)
19 paź 18:31
ABC:
zawsze będzie sprzeczność
niech p−najmniejsza z tych liczb a q−następna w kolejności, być może nawet równa p
wtedy p2−4q<0
a jak r najmniejsza a p następna to
r2−4p<0
itd zawsze z jedną nierównością będzie sprzeczność
19 paź 19:19