Wykaz
KLZ: Wykaz ze jesli pomiedzy wsplczynnikami rzeczywistymi rownan
x2+px+q=0 i
x2+mx+n=0
zachodzi zwiazek mp=2(n+q) to przynajmniej jedno z tych rownan ma co najmniej jedno
rozwiazanie rzeczywiste
Tutaj nie wiem nawet jak zaczac
18 paź 22:35
Eta:
załóżmy ,że żadne z tych równań nie ma rozwiązań ( czyli delty <0
p2−4q<0
i m2−4n<0
dodając stronami
m2+p2< 4(n+q)=2mp bo 2(n+q)=mp z założenia
zatem mamy nierówność
(m−p)2<0 −− sprzeczność
wniosek...........
18 paź 22:47
jc: Załóżmy, że dwa wyróżniki są ujemne.
p2 < 4q
m2 < 4n
Wtedy
2mp ≤ p2+ m2 < 4(q+n)
czyli
mp < 2(n+q), co daje sprzeczność z założeniem, że mp=2(n+q)
Zatem przynajmniej jeden z wyróżników jest nieujemny.
18 paź 22:48
KLZ: Dziekuje
18 paź 22:52