statystyka
zatroskany student: zadanie obliczeniowe, algebra do sprawdzenia w liczeniu iloczynu od 1 do n
czesc, musze policzyc cos takiego:
n
∏ (x+1)/o(o+1) * e−x/o
i=1
gdzie o>0 jest parametrem, potem z tego iloczynu musze wziac logarytm naturalny i podwojna
rozniczke
czesciowa z parametru o
wiec moje obliczenia z iloczynu:
{(x1+1)*...*(xn−1)}/{on*(o+1)n} * e∑xi/o
czy to jest okej?mam odpowiedz do calego obliczenia ale nie moge dojsc do niej :<
18 paź 21:33
jc: .. różniczkę częściową... ?
18 paź 21:43
zatroskany student: pochodna czastkowa, to co podalem nie jest jeszcze rozniczkowane wiec prosze tylko o
sprawdzenie tej czesci
18 paź 22:40
jc: | | 1 | |
ln [∏(1+xi) |
| e∑xi/o] = |
| | on(1+o)n | |
ln ∏(1+x
i) − n ln o − n ln(1+o) + ∑x
i/o
pochodna względem o
= −n/o − n/(1+o) − ∑x
i/o
2
druga pochodna
= n/o
2 + n/(1+o)
2 + 2∑x
i/o
3
18 paź 22:55