zadanie 3
bjkm: Niech a
1,a
2,....a
n będą liczbami dodatnimi natomiast S ich sumą. Udowodnij, że
| | a1 | | a2 | | an | | n | |
|
| + |
| +......+ |
| ≥ |
| dla n≥2 |
| | S−a1 | | S−a2 | | S−an | | n−1 | |
18 paź 20:22
Blee:
skąd są te zadania
18 paź 20:58
ABC:
wygląda na jakąś książeczkę dla olimpijczyków
18 paź 21:02
Saizou :
Ja na razie doszedłem do nierówności
| S | | S | | S | | n2 | |
| + |
| +... |
| ≥ |
| |
| S−a1 | | S−a2 | | S−an | | n−1 | |
18 paź 21:12
jc: | x | | 1 | | x | | 1 | |
| ≥ |
| ( |
| − p) + |
| − 1 |
| S−x | | (1−p)2 | | S | | 1−p | |
Weź p=1/n. x=a
i i wysumuj względem i. Otrzymasz swoją nierówność.
18 paź 21:13
ite: nie OM i nie Diamentowy Indeks
18 paź 21:15
jc: Wykres y=x/(1−x) leży ponad styczną w punkcie (p, p/(1−p)).
Potem wstawiłem zamiast x, x/S.
18 paź 21:17
jc: Saizou, Twoja nierówność jest mocniejsza.
Niestety dla n=3 i a1=a2=a3 dostaniemy 3/2 czyli mniej niż 9/2.
18 paź 21:20
Saizou :
jc korzystałem z nierówności między średnimi Am ≥ Hm dla S−a1, S−a2, ..., S−an
18 paź 21:25
jc: ok, nie zaważyłem, że masz inną lewą stronę.
18 paź 21:32
jc:
| x | | n2x−1 | |
| ≥ |
| ⇔ (nx−1)2≥0, przy założeniu, że x<1. |
| 1−x | | (n−1)2 | |
Teraz możesz podstawić x=a
i/S i wysumować.
18 paź 21:40
Blee:
1)
| | S | |
należy pokazać, że jeżeli t = |
| (średnia wartość wyrazu tegoż ciągu) oraz ∀1≤i≤n ai |
| | n | |
= t
L = P
| | t | | t | | t*n | | n | | n | |
L = |
| + .... + |
| = |
| = t |
| = |
| = P |
| | t*n − t | | t*n − t | | t*n − t | | n−1 | | n−1 | |
2)
następnie pokażemy, że
| (t−x) | | (t+x) | | t | | t | |
| + |
| ≥ |
| + |
| |
| t*n − (t−x) | | t*n − (t+x) | | tn − t | | tn − t | |
| (t−x)(tn−t) − t(tn−(t−x)) | | t(tn−(t+x)) − (t+x)(tn−t) | |
| ≥ |
| |
| (tn−(t−x))(tn−t) | | (tn−(t+x))(tn−t) | |
((t−x)(tn−t) − t(tn−(t−x)))(tn−(t+x)) ≥ (t(tn−(t+x)) − (t+x)(tn−t))(tn−(t−x))
ntx
2 + nt
2x − n
2t
2x ≥ −ntx
2 + nt
2x − n
2t
2x
ntx
2 ≥ −ntx
2
ntx
2 ≥ −ntx
2
2ntx
2 ≥ 0
zauważmy, że a
i > 0 więc zarówno n*t > 0 ... więc nierówność jest spełniona
Ogólna uwaga ... na tym etapie NIE MUSIMY zakładać, że n*t = S ... nie ma takiej potrzeby ...
wystarczy że n*t > 0
3) i teraz już z górki mamy
zauważmy, że dla dowolnego ciągu (a
1, a
2, a
3, ...... , a
n) o dowolnych wyrazach dodatnich
możemy sobie wybrać dwa dowolne elementy (ale dla prostoty przyjmijmy że wybieramy elementy
parami tak jak są w tymże ciągu):
| | a1 | | a2 | | b1 | | b1 | |
z (2) wiemy, że |
| + |
| ≥ |
| + |
| |
| | S − a1 | | S − a2 | | S − b1 | | S − b1 | |
I tak robimy dla każdej pary (jeżeli n jest nieparzyste to b
(n+1)/2 = a
n
otrzymujemy nowy ciąg (b
1, b
2, ... , b
(n+1)/2 ) (lub b
n/2 dla n parzystego)
i nadal S = a
1 + a
2 + .... + a
n = b
1 + b
2 + .... + b
x (gdzie x to albo n/2 albo (n+1)/2
w zależności od n)
oraz
| a1 | | an | | b1 | | bx | |
| + ... + |
| ≥ |
| + ...+ |
| |
| S − a1 | | S − an | | S − b1 | | S − bx | |
ponawiamy tą procedurę ponownie i za każdym razem zmniejsza nam się liczba wyrazów (o połowę
lub 'prawie o połowę'

) w kolejnych ciągach, a elementy tych kolejnych ciągów będą się
| | S | |
coraz bardziej zbliżać do tegoż mitycznego t = |
| |
| | n | |
W sumie to byłoby ciekawe zadanie z informatyki − tak napisać program, aby zminimalizować ilość
tych ciągów i jak najszybciej dojść do ciągu stałego (bądź jednoelementowego).
19 paź 02:36
Blee:
oczywiście miało być:
| | a3 | | a4 | | b2 | | b2 | |
wtedy: |
| + |
| ≥ |
| + |
| |
| | S − a3 | | S − a4 | | S − b2 | | S − b2 | |
i nie prawdą jest to co napisałem o nowym ciągu ... bo:
a) albo będzie ona nadal n, ale tenże nowy ciąg będzie miał wyrazy:
b
1 , b
1 , b
2 , b
2 , ..... , b
x (w zależności czy n parzyste czy nieparzyste)
| | b1 + b2 | |
w kolejnym kroku (przy tworzeniu ciągu cm będziemy brać c1 = |
| ... itd. |
| | 2 | |
więc kolejny ciąg będzie miał wyrazy:
| | n−1 | |
c1 , c1 , c1 , c1, c2, ..... , cy (gdzie y = [ |
| ] + 1) .... itd. |
| | 4 | |
b) albo będzie ich o połowę lub 'prawie o połowę' mniej niż w poprzednim ciągu ... ale też i
suma tegoż ciągu będzie się zmniejszać o 'połowę lub prawie o połowę' (czyli zostaje
zachowana proporcja)
w tym przypadku na końcu (ostatni ciąg) będziemy mieli o wyrazach:
(t−q) i (t+q) który stworzyłby jednoelementowy ciąg o wyrazie równym t
19 paź 02:47
Blee:
natomiast w (a) w końcu otrzymamy ciąg stały o wyrazach równych t (a tych wyrazów będzie
dokładnie n)
19 paź 02:50
jc: Blee, to co napisałeś, tylko prościej (gotowa nierówność Jensena).
| | x | | 1 | |
f(x)= |
| =1+ |
| jest funkcją wypukłą do góry dla x<1. |
| | 1−x | | x−1 | |
Dlatego
| 1 | | ai | | 1 | | ai | | 1 | |
| ∑f( |
| ) ≥ f( |
| ∑ |
| )=f( |
| ) |
| n | | S | | n | | S | | n | |
Jawnie
| | ai/S | | ai | | 1/n | | 1 | | n | |
∑ |
| =∑ |
| ≥ n |
| = |
| = |
| |
| | 1−ai/S | | S−ai | | 1−1/n | | 1−/1n | | n−1 | |
19 paź 07:19