matematykaszkolna.pl
zadanie 3 bjkm: Niech a1,a2,....an będą liczbami dodatnimi natomiast S ich sumą. Udowodnij, że
 a1 a2 an n 

+

+......+

dla n≥2
 S−a1 S−a2 S−an n−1 
18 paź 20:22
Blee: skąd są te zadania
18 paź 20:58
ABC: wygląda na jakąś książeczkę dla olimpijczyków emotka
18 paź 21:02
Saizou : Ja na razie doszedłem do nierówności
S S S n2 

+

+...

S−a1 S−a2 S−an n−1 
18 paź 21:12
jc:
x 1 x 1 

(

− p) +

− 1
S−x (1−p)2 S 1−p 
Weź p=1/n. x=ai i wysumuj względem i. Otrzymasz swoją nierówność.
18 paź 21:13
ite: nie OM i nie Diamentowy Indeks
18 paź 21:15
jc: Wykres y=x/(1−x) leży ponad styczną w punkcie (p, p/(1−p)). Potem wstawiłem zamiast x, x/S.
18 paź 21:17
jc: Saizou, Twoja nierówność jest mocniejsza. Niestety dla n=3 i a1=a2=a3 dostaniemy 3/2 czyli mniej niż 9/2.
18 paź 21:20
Saizou : jc korzystałem z nierówności między średnimi Am ≥ Hm dla S−a1, S−a2, ..., S−an
18 paź 21:25
jc: ok, nie zaważyłem, że masz inną lewą stronę.
18 paź 21:32
jc:
x n2x−1 

⇔ (nx−1)2≥0, przy założeniu, że x<1.
1−x (n−1)2 
Teraz możesz podstawić x=ai/S i wysumować.
18 paź 21:40
Blee: 1)
 S 
należy pokazać, że jeżeli t =

(średnia wartość wyrazu tegoż ciągu) oraz ∀1≤i≤n ai
 n 
= t L = P
 t t t*n n n 
L =

+ .... +

=

= t

=

= P
 t*n − t t*n − t t*n − t n−1 n−1 
2) następnie pokażemy, że
(t−x) (t+x) t t 

+

+

t*n − (t−x) t*n − (t+x) tn − t tn − t 
(t−x)(tn−t) − t(tn−(t−x)) t(tn−(t+x)) − (t+x)(tn−t) 

(tn−(t−x))(tn−t) (tn−(t+x))(tn−t) 
((t−x)(tn−t) − t(tn−(t−x)))(tn−(t+x)) ≥ (t(tn−(t+x)) − (t+x)(tn−t))(tn−(t−x)) ntx2 + nt2x − n2t2x ≥ −ntx2 + nt2x − n2t2x ntx2 ≥ −ntx2 ntx2 ≥ −ntx2 2ntx2 ≥ 0 zauważmy, że ai > 0 więc zarówno n*t > 0 ... więc nierówność jest spełniona Ogólna uwaga ... na tym etapie NIE MUSIMY zakładać, że n*t = S ... nie ma takiej potrzeby ... wystarczy że n*t > 0 3) i teraz już z górki mamy zauważmy, że dla dowolnego ciągu (a1, a2, a3, ...... , an) o dowolnych wyrazach dodatnich możemy sobie wybrać dwa dowolne elementy (ale dla prostoty przyjmijmy że wybieramy elementy parami tak jak są w tymże ciągu):
 a1 + a2 
oznaczmy b1 =

2 
 a1 a2 b1 b1 
z (2) wiemy, że

+

+

S − a1 S − a2 S − b1 S − b1 
 a1 + a2 
oznaczmy b2 =

2 
I tak robimy dla każdej pary (jeżeli n jest nieparzyste to b(n+1)/2 = an otrzymujemy nowy ciąg (b1, b2, ... , b(n+1)/2 ) (lub bn/2 dla n parzystego) i nadal S = a1 + a2 + .... + an = b1 + b2 + .... + bx (gdzie x to albo n/2 albo (n+1)/2 w zależności od n) oraz
a1 an b1 bx 

+ ... +

+ ...+

S − a1 S − an S − b1 S − bx 
ponawiamy tą procedurę ponownie i za każdym razem zmniejsza nam się liczba wyrazów (o połowę lub 'prawie o połowę' emotka ) w kolejnych ciągach, a elementy tych kolejnych ciągów będą się
 S 
coraz bardziej zbliżać do tegoż mitycznego t =

n 
W sumie to byłoby ciekawe zadanie z informatyki − tak napisać program, aby zminimalizować ilość tych ciągów i jak najszybciej dojść do ciągu stałego (bądź jednoelementowego).
19 paź 02:36
Blee: oczywiście miało być:
 a3 + a4 
oznaczmy b2 =

emotka
 2 
 a3 a4 b2 b2 
wtedy:

+

+

S − a3 S − a4 S − b2 S − b2 
i nie prawdą jest to co napisałem o nowym ciągu ... bo: a) albo będzie ona nadal n, ale tenże nowy ciąg będzie miał wyrazy: b1 , b1 , b2 , b2 , ..... , bx (w zależności czy n parzyste czy nieparzyste)
 b1 + b2 
w kolejnym kroku (przy tworzeniu ciągu cm będziemy brać c1 =

... itd.
 2 
więc kolejny ciąg będzie miał wyrazy:
 n−1 
c1 , c1 , c1 , c1, c2, ..... , cy (gdzie y = [

] + 1) .... itd.
 4 
b) albo będzie ich o połowę lub 'prawie o połowę' mniej niż w poprzednim ciągu ... ale też i suma tegoż ciągu będzie się zmniejszać o 'połowę lub prawie o połowę' (czyli zostaje zachowana proporcja) w tym przypadku na końcu (ostatni ciąg) będziemy mieli o wyrazach: (t−q) i (t+q) który stworzyłby jednoelementowy ciąg o wyrazie równym t
19 paź 02:47
Blee: natomiast w (a) w końcu otrzymamy ciąg stały o wyrazach równych t (a tych wyrazów będzie dokładnie n)
19 paź 02:50
jc: Blee, to co napisałeś, tylko prościej (gotowa nierówność Jensena).
 x 1 
f(x)=

=1+

jest funkcją wypukłą do góry dla x<1.
 1−x x−1 
Dlatego
1 ai 1 ai 1 

∑f(

) ≥ f(

)=f(

)
n S n S n