kwadratowa
KLZ: Wykaz ze jesli wspolczynniki rzeczywiste a,b,c rownania ax
2+bx+c=0
spelniaja warunek 2b
2=9ac i ac≠0 to rownanie ma dwa rozne rozwiazania ktorych stosunek jest
18 paź 19:51
KLZ: | | 9ac | |
wyznacze 2b2=9ac to b2= |
| |
| | 2 | |
rownianie ma dwa rozne rozwiazania jesli Δ>
Δ=b
2−4ac
Ale to w sumie mi nic nie dalo
18 paź 19:59
ite:
Zauważ, że ac≠0 i 2b2=9ac. Więc wyróżnik jest dodatni i podane równanie ma dwa pierwiastki.
18 paź 20:07
ABC:
| | x1 | | x2 | | 5 | |
małolat wskazówka, pokaż że |
| + |
| = |
| |
| | x2 | | x1 | | 2 | |
18 paź 20:18
KLZ: Ale jak mam wyznaczyc x1 i x2 z czego ?
18 paź 20:26
ABC:
że się twoim niedawnym językiem wyrażę: k...a, ze wzorów Viete'a wyznaczaj
18 paź 20:32
ite: do lewej strony równania (czyli sumy ułamków) z 20:18 zastosuj wzory Viete'a
18 paź 20:33
Mila:
cd.
| | 9ac | | 3√ac | |
ac>0, b2= |
| , b= |
| |
| | 2 | | √2 | |
| x1 | | b+√ac/2 | | (b+√ac/2)2 | |
| = |
| = |
| = |
| x2 | | b−√ac/2 | | b2−ac/2 | |
| | b2+2b√ac/2+ac/2 | |
= |
| = |
| | 92ac−ac2 | |
| | 9ac/2+2*3√ac/2**√ac/2+ac/2 | |
= |
| = |
| | 4ac | |
18 paź 20:36
Mila:
II sposób z wzorów Viete"a
18 paź 20:39
KLZ: Bardzo dziekuje Ci
Milu
18 paź 20:40
ABC:
przyszedł leśniczy Mila i policzył na piechotę , wyrzucił wszystkich z lasu
18 paź 20:40
Mila:
Przyszedł gajowy !
Dałam c.d. ,aby praca kolegi nie zmarnowała się.
18 paź 20:42
KLZ: | | x1 | | x2 | |
ABC ze tak powiem (nie powiem ) dlaczego mam byc |
| + |
| = U{5}[2} |
| | x2 | | x1 | |
ja w ogole tego nie rozumiem
18 paź 20:42
ABC:
| | 1 | | 5 | | 1 | |
dlatego że równanie t+ |
| = |
| ma dokładnie dwa pierwiastki 2 oraz |
| , ale to |
| | t | | 2 | | 2 | |
chyba zbyt wyrafinowane dla ciebie
18 paź 20:44
KLZ: tak . Bez sciemy .
18 paź 20:59
Mila:
||
dalej sam
18 paź 21:00
KLZ: Milu
To z tego co napisalas to
| | −b−√Δ | | b−√Δ | |
x1= |
| albo moge napisac x1= |
| |
| | 2a | | −2a | |
18 paź 21:02
KLZ: Milu
| | x1 | | x2 | |
Tylko z eja naprawde nie wiem dlaczego mam napisac |
| + |
| ? |
| | x2 | | x1 | |
18 paź 21:04
Eta:
W odwrotną stronę
| | x1 | | 1 | |
Jeżeli |
| = |
| to 2b2=9ac |
| | x2 | | 2 | |
x
2=2x
1
ze wzorów Viete
'a
9x
12=b
2/a
2
2b
2=9ac
=======
18 paź 21:13
KLZ: Dziekuje bardzo .
18 paź 21:19
Mila:
Odpowiadam na post 21:04.
| | 1 | |
Jeżeli stosunek x1 do x2 ma być równy |
| , to x2 do x1 będzie równy 2. |
| | 2 | |
I to masz wykazać w II sposobie.
18 paź 21:23
Eta:
2 sposób
2b
2=9ac / : 2a
2≠0
2(b
2/a
2)=9(a/c)
| | 9 | | 5 | |
(x1+x2)2= |
| x1*x2 ⇒ x12+x22= |
| x1*x2 /: x1*x2≠0 |
| | 2 | | 2 | |
to oznacza ,że x
1 :x
2 jest w stosunku 1:2
18 paź 21:42
Eta:
Poprawiam chochlika
ma być oczywiście 9(c/a)
18 paź 21:46