d | ||
x+y= | ||
2 |
d | ||
x= | −y | |
2 |
d | ||
S(max)=( | −y)*y | |
2 |
d | ||
S(max)= −y2+ | y | |
2 |
−d/2 | d | |||
funkcja ta osiagnie max dla y= | = | |||
−2 | 4 |
d | d | d | ||||
x= | − | = | ||||
2 | 4 | 4 |
d | ||
Najwieksze pole bedzie mial kwadrat o boku | ||
4 |
d | d | d2 | ||||
mogłeś oznaczyć boki przez | −a, | +a wtedy widać od razu wzór na pole | −a2 | |||
4 | 4 | 16 |
d | d | |||
S(y) = − y2 + | y = − y(y − | ), | ||
2 | 2 |
d | ||
to brakuje dziedziny: y∊(0, | ), która wynika z sensu geometrycznego liczby y. | |
2 |
1 | d | d | ||||
(0 + | ) = | . | ||||
2 | 2 | 4 |
d | ||
Punkt ten należy do (0, | ), jest więc również szukanym punktem, w którym S osiąga | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |