parametr
KLZ: Dla jakich wartosci parametru m∊R zbior rozwiazan nierownosci x
2−3x+2< zawiera sie w zbiorze
rozwiazan nierownosci
x
2−(3m+1)x+3<0
x
2−3x+2<0
x
1+x
2=3
x
1*x
2=2
stad mam x
1=1 i x
2=2
x∊(1,2)
Wiec musze miec
x
3<1 i x
4>2
x
2−(3m+1)x+3<0
Δ= (−3m−1)
2−12
Δ= 9m
2+6m+1−12
Δ=9m
2+6m−11
Pytanie
czy musze wyznaczyc warunek Δ>0 zeby istnialy pierwiastki ?
jesli tak to zrobie to
Licze x
1<1
3m+1−
√9m2+6m−11<2
−
√9m2+6m−11<−(6m+2)
√9m2+6m−11>6m+2
| | 1 | |
dla 6m+2<0 to m< |
| ta nierownosc jest zawsze spelniona |
| | 3 | |
| | 1 | |
dla 6m+2≥0 czyli m≥ |
| i 9m2+6m−11≥0 |
| | 3 | |
9m
2+6m−11>(6m+2)
2
9m
2+6m−11>36m
2+24m+4
−27m
2−18m−15>0
27m
2+18m+15<0 /:3
9m
2+6m+5
Δ<0 brak rozwiazan
czy na razie dobrze licze ?
18 paź 14:02
Jerzy:
Po co się tak katujesz.
f(1) < 0 ⇔ 1 − (3m + 1)*1 + 3 < 0 ⇔ m > 1
| | 1 | |
f(2) < 0 ⇔ 4 − (3m + 1)*2 + 3 < 0 ⇔ m > |
| |
| | 6 | |
Ostatecznie: m > 1
18 paź 14:09
KLZ: Twoj sposob wykorzystam na sprawdzenie

Poza tym lubie liczyc .
18 paź 14:11
KLZ: Dzien dobry
Milu 
9m
2+6m−11>0
Δ=36+4*99=432
√Δ=12
√3
| | 1 | | 2√3 | | 2√3 | | 1 | |
m∊(−∞,− |
| − |
| )U( |
| − |
| ,∞) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
Dokladajac warunek m≥ |
| |
| | 3 | |
bedziemy mieli tak ze aby podniesc obie strony do potegi drugiej
m∊(−
∞,−1,49>U<0,82,
∞)
Prosze sprawdz te obliczenie teraz x
1<1 moim sposobem czy jest dobrze
Potem oblicze x
2 >2
18 paź 17:14
KLZ: ja wiem ze sposob Jerzego jest max na mature
Chcialbym jednak moim sposobem to rozwiazac .
18 paź 17:15