kwadratowa
KLZ:

Dla jakich wartosci rzeczywistych parametru a nierownosc
x
2−(a−2)x−a≤0 jest spelniona dla kazdego x∊<−1,2>
taka sytuacja z warunkow zadania wynika wedlug mnie
Warunki wiec takie bym dal
Δ>0
x
1≥−1
i x
1≤2
i
x
2≤2
x
2≥−1
Natomiast w odpowiedzi mam ze ten trojmian musi miec dwa pierwiastki x
1,x
2 takie ze x
1≤−1 i
x
2≥2
Nie bardzo rozumiem dlaczego tak skoro ramiona w gore i dla x∊<−1,2> to nierownosc jest
faktycznie <0
18 paź 11:50
Jerzy:

Zauważ,że nierowność będzie prawdziwa w tym przedziale tylko wtedy, gdy będziesz "rozchylał"
ramiona tej paraboli.
Na Twoim szkicu czerwona parabola nie spełnia warunków zadania.
18 paź 12:02
KLZ: czyli autor zadania zaklada ze mamy sie zblizac do tego przedzialu
Nie jest łatwo pojąc to jak pisze Piotr Rubik w swojej piosence Strażnik raju
Że co rano słońce świeci
Że świat bedzie jaki stworzą go niepoczęte jeszcze dzieci
18 paź 12:02
Jerzy:

Te "rozchylone" parabole spełniają warunki zadania.
18 paź 12:05
KLZ: Jerzy
Dlaczego nie mozemy wejsc wewnatrz tego przedzialu
18 paź 12:07
KLZ: Przepraszam ale czasami sie tak dlugo zastanawiam
18 paź 12:08
Jerzy:
Popatrz na swoją czerwoną parabolę. Dla x ≈ −0,9 funkcja przyjmuje wartość dodatnią, a przecież
x ≈ − 0,9 należy do przedziału <−1,2>.Podobnie jest dla np. x ≈ 1,9
18 paź 12:10
KLZ: dziekuje Ci
To mnie przekonalo
18 paź 12:12
KLZ: To licze delte
Δ=(2−a)
2+4a
Δ=4−4a+a
2+4a
Δ= a
2+4 >0 dla kazdego a ∊R
Teraz mam liczyc tak
a−2−
√a2+4≤−2
−
√a2+4≤−a
√a2+4>a
a
2+4>a
2
4>0 a∊R
x
2= U{a−2+
√a2+4≥4
√a2+4≥6−a
6−a≥0 to a≤6 czyli a∊(−
∞,6)
a
2+4≥(6−a)
2
a
2+4≥36−12a+a
2
12a≥32
| | 8 | | 8 | |
Wiec dla a∊(−∞,6)i a∊< |
| ,∞) to a∊< |
| ,6) |
| | 3 | | 3 | |
| | 8 | |
Biorarac wszystkie warunki to zeby byly spelnione warunki zadana to a∊< |
| ,6) |
| | 3 | |
18 paź 13:11
Jerzy:
Chyba trochę się pospieszyłeś i niepotrzebnie napracowałeś

Zauważ,że wystarczą tylko dwa warunki:
1) f(−1) < 0
2) f(2) < 0
18 paź 13:17
KLZ: Wiesz . mam potem nastepne zadanie i we wskazowce jest zeby sie wzorowac na nim
Wiec policzylem x1 i x2
Prosze sprawdz mi x1 czy dobrze .
18 paź 13:20
Jerzy:
x
1 dobrze. Skad dla x
2 dałeś warunek: 6 − a ≥ 0 ?
Popatrz na mój sposób:
1) f(−1) = 1 − (a − 2)(−1) − a < 0 ⇔ − 1 < 0 ( czyli nierówność prawdziwa dla dowolnego a
| | 8 | |
2) f(2) = 4 − (a − 2)*2 − a < 0 ⇔ a > |
| |
| | 3 | |
| | 8 | |
Ostatecznie: a ∊ ( |
| ,∞) |
| | 3 | |
18 paź 13:28
KLZ: Dalem ten warunek z ewzgledu na to zeby podniesc obie strony do potegi drugiej
fakt jest mniej liczenia .
18 paź 14:05
KLZ: Zle zrobilem ?
18 paź 14:18
Jerzy:
Podstaw a = 7 i zobaczysz, czy spełnia warunki zadania.
18 paź 14:34
KLZ: a=7 nie moge podstawic bo wyszlo mi a≤6 wiec ewentualnie a=5
Sprawdze to .
18 paź 14:42
Jerzy:
No właśnie chcę CI pokazać,że a = 7 spełnia warunki zadania, a nie należy do zbioru Twojego
rozwiązania.
18 paź 14:51