Parametr
KLZ: Podac wszystkie wartowsci rzeczywiste parametru a dla ktorych podana nierownosc jest prawdziwa
dla wszystkich liczb rzeczywistych
1) (a−1)x2−(a−1)x+a−1>0
jesli a=1 to dostaje nierownosc liniowa
−(1−1)x+1−1>0
0>0 to jest nieprawda
jesli a≠1
Musi byc a−1>0 to a∊(1,∞)
iΔ<0
Δ= (1−a)2−4(a−1)2
Δ= 1−2a+a2−4a2+8a−4
−3a2+6a−3<0
a2+2a−1>0
(a−1)2>0
ta nierownosc jest prawdziwa dla wszystkich liczb R wiec a∊R
Rozwiazanie to a∊(1,∞)
Najbardziej chodzi mi o ten przypadek funkcji iniowej czy dobrze
18 paź 10:17
KLZ: Terazauwazylem ma byc
a2−2a+1>0
18 paź 10:20
Jerzy:
Cześć

Dobrze, tylko trochę zapis jest nie taki.
a = 1
0*x
2 − 0*x + 0 > 0 ⇔ 0 > 0 (sprzeczność)
18 paź 10:21
Blee:
| | 1 | | 1 | | 3 | |
(a−1)x2 − (a−1)x + (a−1) = (a−1)(x2 − x + 1) = (a−1)(x2 − 2*x* |
| + |
| + |
| ) = |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
= (a−1)( (x − 0.5)
2 + 0.75 ) > 0 dla a > 1
Tak ... tak właśnie winno się zrobić przypadek dla a=1
18 paź 10:22
Jerzy:
@Blee, a po co wytaczać armatę na wróbla ? Podstawiamy a = 1 i dostajemy sprzeczność,
18 paź 10:25
KLZ: Witam Panow

dziekuje .
Bede mial jeden przyklad gdzie autor rozpatruje nierownosc liniowa
18 paź 10:27
KLZ: Jerzy 
Wylaczyl wspolny czynnik przed nawias i x
2−x+1 do postaci kanonicznej sprowadzil dla a>1
A ja tego nie zuwazylem od razu
18 paź 10:34
Jerzy:
Twoje rozwiązanie jest też poprawne.
18 paź 10:39
KLZ:

Drugi przyklad
(a−2)x
2+2(2a−3)x+5a−6 <0
Dla kwadratowej zrobie bo wezme a<0 i Δ<0
Teraz dla a=2 dostaje
0x
2+2x−4<0
2x−4<0
y=2x−4< 0 tak jak zaznaczylem to co pod osia
Ale co z tego wynika ?
18 paź 10:45
Jerzy:
Czy polecenie było " dla wszystkich liczb rzeczywistych" , bo jeśli tak, to:
2x − 4 < 0 jest prawdą tylko dla x < 2
18 paź 10:49
KLZ: tak dla wszystkich liczb rzeczywistych .
No jasne przeciez moglem rozwiazac ta nierownosc a nie robic wykresu .
18 paź 10:53
Jerzy:
Czyli a = 2 nie spełnia warunków zadania
18 paź 10:54
KLZ: Jerzy
Czyli jak jest takie polecenie to nalezy sprawdzic co sie dzieje dla a=0
18 paź 10:56
Blee:
jeżeli masz nierówność ax2 + bx + c < 0 (bądź >0) i masz sprawdzić dla jakich parametrów
będzie to spełnione dla x∊R to:
1) sprawdzasz co się dzieje dla a = 0
1.a) jeżeli wtedy b = 0 to otrzymujesz nierówność c<0 (lub >0) i będzie to spełnione dla
dowolnego x bądź będzie sprzeczne
1.b) jeżeli wtedy b ≠ 0 to od razu masz sprzeczne
2) sprawdzasz co się dzieje dla a ≠ 0 (więc masz równanie kwadratowe)
Taki jest ogólny schemat
18 paź 11:01
Jerzy:
Lewa strona nierówności to funkcja kwadratowa, która przestaje nią być ( staje się liniową )
dla a = 2 i teraz sprawdzamy, czy ta funkcja liniowa spełnia wrunki zadania.
Jeśli funkcja liniowa miałaby stałą ujemna wartość, to spełniałaby warunki tego zadania.
18 paź 11:01
Jerzy:
Np: (m − 1)x2 + (m − 1)x + 2 > 0 dla m = 1 jest prawdziwa dla dowolnego x
18 paź 11:04
KLZ: dziekuje ,dziekuje
18 paź 11:22