2 granice
bfs: hej mam problem z dwiema granicami
| | 3 | | 10 | |
1. lim n−>∞( |
| − |
| ) to rozwiązałem z dobrym wynikiem, tylko nie wiem czy ten |
| | n | | √n | |
sposób jest "legalny" bo na ćwiczeniach go nie używaliśmy.
A mianowicie granica różnicy jest granicą różnic
| | 3 | |
więc: lim n−>∞( |
| − 10√n) = lim n−>∞(3n) − lim n−>∞(10√n) = |
| | n | |
= 0 − 0 = 0
A drugiej granicy nie wiem jak zrobić
ciąg a
n ma granicę gdy |a| < 1, ale tutaj a jest = −1
18 paź 03:05
Bleee:
1) w tym konkretnym przypadku możesz tak zrobić, ale powinieneś podać odpowiednie twierdzenie
na podstawie którego wykonujesz taka operacje
2) z tw. o 3 ciagacj
Oba te ograniczenia maja granice równa 0 więc a
n jaka ma granice?
18 paź 03:29
bfs: dobra kryterium Leibniza po przekształceniu
((−1)n / n) / (n(2 − 1(/n))), szereg w liczniku jest zbieżny, więc ma granicę 0, a grania
mianownika to 2
0/2 = 0
18 paź 03:30
jc: | (−1)n/n | | (−1)n | |
| = |
| |
| n(2−1/n) | | n(2n−1) | |
Jakie kryterium Leibniza? Jaki szereg w liczniku? O czym piszesz?
18 paź 07:12