anulka: proszę o pomoc. suma dwóch liczb wynosi 20. Jeżeli pierwszą z tych liczb zwiększymy o 50%
a drugą zmniejszymy o 6 to ich suma się nie zmieni.Znajdź te liczby.
i jeszcze jedno;
rozwiąż równanie:
-2x2=3x-7=0
18 lis 14:08
Mycha: a+b=20
a+50%a+b+6=a+b=20
1,5a+b+6=20
a+b=20 ⇒ b=20-a
1,5a+20-a+6=20
0,5a=-6
a= -12
b=20-(-12)=32
18 lis 14:13
Mycha: co jest pomiedzy -2x
2 a 3x

+
18 lis 14:14
dede:
równanie -2x
2 +3x - 7 =0 sprzeczne ( więc może źle coś przepisane
18 lis 14:41
anulka: dzięki Mycha za to jedno zadanko w ogóle nie mogłam tego zaczaić a to drugie chyba
rzeczywiście źle przepisałam
mam jeszcze jedno
\x-2\-2\1-2x\=-1
to nie są nawiasy tylko wartość bezwzględna
18 lis 16:20
dede:
A ja mogę
18 lis 16:43
anulka: spoko
18 lis 16:46
anulka: będę wdzięczna
18 lis 16:47
18 lis 16:57
Mycha: rozbijamy na 4 przypadki
1.
x-2≥0
1-2x≥0
x≥2
x≤1/2
x∈zbior pusty
2.
x-2≥0
1-2x<0
x≥2
x>1/2
x≥2
czyli mamy
x-2+2(1-2x)= -1
-3x=-1
x=1/3 nie nalezy do przedzialu
3.
x-2<0
1-2x≥0
x<2
x≤1/2
x≤1/2
wiec mamy
-x+2-2(1-2x)=-1
3x=-1
x= -1/3 nalezy do przedzialu
4.
x-2<0
1-2x<0
x<2
x>1/2
x∈(1/2;2)
-x+2+2(1-2x)= -1
-5x=-5
x=1 nalezy do przedzialu
czyli ogolnie x=1 lub x=-1/3
18 lis 17:51
anulka: dzięki serdeczne
18 lis 17:56
%u0141ebek: xD a myślałem że matma jest dosyć prosta żeby ją pojąć

Z jakiej klasy jest to zadanie
18 lis 19:47
oko:
Z drugiej na pierwszym piętrze

18 lis 20:33
doro_thea_2: Anulka, pierwsze zadanie jest źle rozwiązane - zamiast +6 powinno być -6 (drugą liczbę
zmniejszamy o 6).
W rezultacie wychodzi tak:
1,5a + 20 - a - 6 = 20
0,5a = 20-20+6
0,5a = 6
a = 12
b = 20 - a
b = 20 - 12
b = 8
Sprawdzenie:
(12+6) + (8-6) = 18 + 2 = 20
18 lis 23:04
anulka: wpadłam na to sama ale dzięki
19 lis 08:57