geometria
jacek:

czy taka figura jest szesciokatem?
Bo mam takie zadanie. Czy istnieje sześciokąt, który można rozciąc na dwa trójkąty?
21 lut 21:19
Basia: nie jest; ma 5 wierzchołków
na pewno żadnego sześciokąta wypukłego nie da się podzielić na 2 trójkąty, bo suma kątów
wewnętrznych sześciokącie = 6*120=720, a w 2 trójkątach 2*180=360
jeśli chodzi o niewypukłe chyba też nie, ale nie potrafię tego udowodnić
21 lut 21:47
jacek: wlasnie tak myslalem nad tym wyjasnieniem z suma katow wewnetrznych, ale zastanowil mnie akurat
ten przypadek
czy w momencie stykania dwoch trojkatow zawsze 'powstaje' nam jeden wierzcholek?
czy moze jest w matematyce taki poglad/twierdzenie, ktore mowi o sytuacji, w ktorej stykaja się
ze soba dwa wierzchołki?
bo myslalem o tej figurzej jako o dwoch trojkatach, o osobnych wierzchołkach, ktore to stykaja
się ze soba
22 lut 00:55