kwadratowa
KLZ:

Dla jakich rzeczywistych wartosci parametru m rownanie
x
2+(m−3)x−2m+6 ma dwa rozne rozwiazania rzeczywiste wieksze od 1
Mialbym taka sytuacje
warunki
1)Δ>0
(m−3)
2−4[−(2m+6)]>0
m
2−6m+9+8m+24>0
m
2+2m+33>0
Δ<0 i m>0 to rozwiazaniem tej nierownosci sa wszystkie liczby R
m∊R
2warunek
x
w=p>1
m−3>2
m>5
Z warunku nr 1 i nr 2 mam m∊(5,
∞)
wezmy np m=6
rownanie ma postac
x
2+3x−6=0
Δ=9+24=33
x
1= −3−
√33}{2}<0 wiec juz cos nie tak jest
17 paź 10:15
Jerzy:
Nie sprawdzam rachunków, ale muszą być spełnione 3 warunki:
1) Δ > 0
2) xw > 1
3) f(1) > 0
17 paź 10:24
KLZ: Czesc

Teraz sprawdzilem i w odpowiedzi tez mam ten 3 warunek f(1)>0
tak zastanawiam sie po co ten 3 warunek skoro ramiona paraboli w gore ?
17 paź 10:29
Jerzy:
Zle policzony drugi warunek.
17 paź 10:30
Jerzy:

Popatrz na rysunek. x
w > 1 nie gwarantuje ,ze oba pierwiastki są większe od 1
17 paź 10:32
Jerzy:

Tutaj masz dołozony warunek f(1) > 0 i to już gwarantuje,że oba są wieksze od 1
17 paź 10:34
KLZ: Juz teraz widze
Dobrze ze sprawdziles .
17 paź 10:37