zbadaj monotoniczność ciągu
allala: hej, mam zbadać monotoniczność ciągu an=n(1+n) i nie wiem czy moja metoda jest dobra i
wyczerpująca.
Najpierw sprawdzam co to za ciąg, z obliczeń wynika, że rosnący.
1.) a2>a1
2.) zał. ind. (n=k)
ak+1>ak
teza ind. (n=k+1)
ak+2>ak+1
dowód ind.
Sprawdzam ile wynosi ak+2−ak+1
k+2k+3−k+1k+2=...=1(k+3)(k+2)
wiemy, że k są dodatnie, więc cały ułamek jest > 0, czyli dowód skończony?
Czy ta metoda jest poprawa?
16 paź 23:52
KLZ: Wydaje mi sie ze aby zbadac monitonicznosc ciagu to badasz znak roznicy a
n+1−a
n lub
Tutaj badalbym roznice
16 paź 23:56
PW: Dla ciągów o wyrazach dodatnich zamiast różnicy sąsiednich wyrazów można badać iloraz, na
zasadzie
| ak+1 | | k+1 | | 1+k | | (k+1)2 | | k2+2k+1 | |
| = |
| • |
| = |
| = |
| > 1 |
| ak | | 1+k+1 | | k | | k(k+2) | | k2+2k | |
Ponieważ rozumowanie nie zależy od wyboru liczby k, to stosowanie indukcji jest zbędne.
17 paź 00:03
allala: Można badać iloraz czy trzeba?
17 paź 00:10
PW: Można. Sposób z badaniem różnicy jest przecież zgodny z definicją ciągu monotonicznego.
17 paź 00:19
jc: | | n+1 | | 1 | |
an= |
| = 1 − |
| i chyba widać, że funkcja jest rosnąca. |
| | n+2 | | n+1 | |
Proponuję takie zadanie:
Zbadać monotoniczność ciągu a
n=
n√1+5n
17 paź 08:14