matematykaszkolna.pl
równania trygonometryczne salamandra: Rozwiąż równanie: tg2x = 1 spierwiastkowałem, zostawiając |tg x| = 1 czyli tg x = 1 lub tg x = −1 Wyszło mi w pierwszym przypadku, że x= π/4 + kπ, a w drugim −π/4+kπ. Photomath usiłuje w drugim przypadku zamiast −π/4 użyć najbliższego kąta dodatniego, czyli 3/4π (nie wiedzieć dlaczego) oraz nie wiem dlaczego ostatecznym rozwiązaniem jest rzekomo π/4+ kπ/2 (oblicza jakąś sumę zbiorów [dlaczego?])
16 paź 22:36
ABC: co to jest Photomath? jakiś system obliczeniowy na smartfony? pewnie ma takie algorytmy
16 paź 22:38
salamandra: W odpowiedzi w książce tez jest odpowiedź π/4+kπ/2
16 paź 22:39
Zespolony: przedstaw rozwiązania na wykresie i zobacz jaka prawidłowość następuje
16 paź 22:40
salamandra: Już zauważyłem, że to rozwiązanie obejmuje tak jakby moje dwa, bo jak wstawię za k = 1, to otrzymuje Drugie rozwiązanie, a jak k = 2 to otrzymuje swoje pierwsze rozwiązanie (π/4 + kπ), ale jak te sumy wyznaczać, kiedy je wyznaczać oraz czy podanie przeze mnie ujemnego kąta jako rozwiązanie jest błędem?
16 paź 22:43
Zespolony: błędem to nie jest. Jeśli chcesz mieć bardziej zgrabną odpowiedź to można to zapisywać w postaci jednego wzoru (chociaż nie zawsze jest to możliwe) Możesz poczytać o kole trygonometrycznym emotka
16 paź 22:46
salamandra: Mam jeszcze jedno pytanie, troche już wykraczające poza to zadanie, ale dręczące mnie, otóż umiem rozwiązywać te równania, jednak nie wiem dlaczego taka jest zasada, np. sin x = 1/2 czyli szukamy x (kąta) dla którego sin x = 1/2 sin x = π/6 lub 5/6π (+2kπ) Czy jest to odgórna zasada, że tak się rozwiązuje takie równania? Chciałem sobie to porównać do rozwiązywania równań kwadratowych, np. mam funkcję kwadratową 2x2+4x−4 np. 2x2+4x−4 = −6 (wierzchołek) Idąc tropem, powinienem napisać że lewa strona = −1 (x, który przypisany jest wierzchołkowi) Jakby nie rozumiem, że sin x = a, i nagle zamiast tego a piszemy wartość jakiegoś kąta, a nie szukaną wartość
16 paź 22:54
KLZ: sinα=k to jest rownanie trygomometryczne elelmtarne i tak sie je rozwiazuje
16 paź 22:57
Zespolony: de facto rozwiązuje się je normalnie, tylko w szkole nie ma funkcji cyklometrycznych (funkcji odwrotnych do funkcji trygonometrycznych) np. sinx=1/2 arcsin(sinx)=acrsin(1/2) x=arcsin(1) x=π/6 +2kπ lub x=5π/6+2kπ
16 paź 22:59
salamandra: Nauczyciel zapisał nam to tak: cos x = a cos x = cos α x = α + 2kπ v x = −α + 2kπ
16 paź 23:01
KLZ: I dobrze zapisal
16 paź 23:02
salamandra: Czyli tą niewiadomą którą szukamy jest kąt i równie dobrze zamiast x mogłaby być napisana α? np. sin α = 1/2
16 paź 23:03
&i&: Jeszcze powinien dopisać a∊<−1,1>
16 paź 23:04
ABC: jeśli w liczbach zespolonych rozwiązują to nie musi tego dopisywać
16 paź 23:05
&i&:
16 paź 23:06
KLZ: tak mozna zapisac
 1 
np cos α=

2 
 1 π