równania trygonometryczne
salamandra: Rozwiąż równanie:
tg2x = 1
spierwiastkowałem, zostawiając |tg x| = 1 czyli tg x = 1 lub tg x = −1
Wyszło mi w pierwszym przypadku, że x= π/4 + kπ, a w drugim −π/4+kπ.
Photomath usiłuje w drugim przypadku zamiast −π/4 użyć najbliższego kąta dodatniego, czyli 3/4π
(nie wiedzieć dlaczego) oraz nie wiem dlaczego ostatecznym rozwiązaniem jest rzekomo π/4+ kπ/2
(oblicza jakąś sumę zbiorów [dlaczego?])
16 paź 22:36
ABC:
co to jest Photomath? jakiś system obliczeniowy na smartfony? pewnie ma takie algorytmy
16 paź 22:38
salamandra: W odpowiedzi w książce tez jest odpowiedź π/4+kπ/2
16 paź 22:39
Zespolony:
przedstaw rozwiązania na wykresie i zobacz jaka prawidłowość następuje
16 paź 22:40
salamandra: Już zauważyłem, że to rozwiązanie obejmuje tak jakby moje dwa, bo jak wstawię za k = 1, to
otrzymuje
Drugie rozwiązanie, a jak k = 2 to otrzymuje swoje pierwsze rozwiązanie (π/4 + kπ), ale jak te
sumy wyznaczać,
kiedy je wyznaczać oraz czy podanie przeze mnie ujemnego kąta jako rozwiązanie jest błędem?
16 paź 22:43
Zespolony:
błędem to nie jest.
Jeśli chcesz mieć bardziej zgrabną odpowiedź to można to zapisywać w postaci jednego wzoru
(chociaż nie zawsze jest to możliwe)
Możesz poczytać o kole trygonometrycznym
16 paź 22:46
salamandra: Mam jeszcze jedno pytanie, troche już wykraczające poza to zadanie, ale dręczące mnie, otóż
umiem rozwiązywać te równania, jednak nie wiem dlaczego taka jest zasada, np.
sin x = 1/2
czyli szukamy x (kąta) dla którego sin x = 1/2
sin x = π/6 lub 5/6π (+2kπ)
Czy jest to odgórna zasada, że tak się rozwiązuje takie równania?
Chciałem sobie to porównać do rozwiązywania równań kwadratowych, np. mam funkcję kwadratową
2x2+4x−4
np. 2x2+4x−4 = −6 (wierzchołek)
Idąc tropem, powinienem napisać że lewa strona = −1 (x, który przypisany jest wierzchołkowi)
Jakby nie rozumiem, że sin x = a, i nagle zamiast tego a piszemy wartość jakiegoś kąta, a nie
szukaną wartość
16 paź 22:54
KLZ: sinα=k to jest rownanie trygomometryczne elelmtarne i tak sie je rozwiazuje
16 paź 22:57
Zespolony:
de facto rozwiązuje się je normalnie, tylko w szkole nie ma funkcji cyklometrycznych (funkcji
odwrotnych do funkcji trygonometrycznych)
np. sinx=1/2
arcsin(sinx)=acrsin(1/2)
x=arcsin(1)
x=π/6 +2kπ lub x=5π/6+2kπ
16 paź 22:59
salamandra: Nauczyciel zapisał nam to tak:
cos x = a
cos x = cos α
x = α + 2kπ v x = −α + 2kπ
16 paź 23:01
KLZ: I dobrze zapisal
16 paź 23:02
salamandra: Czyli tą niewiadomą którą szukamy jest kąt i równie dobrze zamiast x mogłaby być napisana α?
np. sin α = 1/2
16 paź 23:03
&i&:
Jeszcze powinien dopisać a∊<−1,1>
16 paź 23:04
ABC:
jeśli w liczbach zespolonych rozwiązują to nie musi tego dopisywać
16 paź 23:05
&i&:

16 paź 23:06
KLZ: tak mozna zapisac
wiec
| | π | | π | |
α= |
| +2kπ lub α= − |
| +2kπ i k∊Z (calkowitych) |
| | 3 | | 3 | |
Zamiast α moze byc x
16 paź 23:10
salamandra: Już rozumiem, dziękuję
16 paź 23:11