Bardzo proszę o wytłumaczenie krok po kroku
Ania🌺: Obrazem punktu A w jednokrotnosci o środku P i jest punkt A’. Obrazem punktu B w tej samej
jednokrotnosci B’. Wyznacz współrzędne punktu P i skale jednokładności
A(2,−2) A’(−4,0) B(4,0),B’(2,6)
16 paź 22:29
ABC:
Oblicz długość odcinków AB oraz A'B' i wyciągnij wnioski
16 paź 22:32
Ania🌺: Dziekuej zrozumiałam 🌺🤗
16 paź 22:44
Mila:

A=(2,−2) ,A’=(−4,0) ,B=(4,0),B’=(2,6)
|AB|=
√22+22=2
√2
|A'B'|=
√62+62=6
√2
P=(x,y)
Z def.
SA'
→=k*SA
→
SA
→=[2−x,−2−y]
SA'
→=[−4−x, 0−y]
[−4−x, −y]=3*[2−x,−2−y]⇔
−4−x=6−3x i −y=−6−3y
2x=10
2y=−6
x=5, y=−3
P=(5,−3)
k=3
======
16 paź 22:44
PW: Jako stary maruda muszę powiedzieć, że przekształcenie ma nazwę jednokładność, a nie
jednokrotność.
17 paź 00:07
Eta:
17 paź 00:08