Okrag i prostokat
KLZ:

dany jest okrag o promieniu r i taki prostokat ABCD ze Ai B naleza do tego okregu , zas bok CD
jest do tego okregu styczny
a) Oblicz boki tego prostokata wiedzac ze jego obwod jest rowny 6r
b) Oblicz boki tego prostokata wiedzac ze jego obwod wynosi 4r
c) Znajdz najwieksza wartosc k dla ktorej to zadanie ma rozwiazanie i obwod prostokata jest
rowny kr
Oblicz dlugosci bokow prostokata dla tej wartosci k .Wykonaj odpowiednie rysunki
Moze zmieszcza mi sie tutaj te wszystkie przypadki na rysunki
Oznaczan
AB=CD =2x
BC=DA=y
Skoro A i B maja nalezec do okregu to musi byc y<2r
Tak samo musi byc 2x≤2r to x≤r
Oczywiscie wartosc k >0
Skoro obwod jest k*r to bedzie
4x+2y=kr
Ogolnie dostanie taki uklad rownan do rozwiazania
{(y−r)
2+x
2=r
2
Jednak trapi mnie rysunek nr 2
Bo tam mam ze BC−r i jeszcze + kawalek dlugosci r
Nie rozwiazujac na razie chyba moge stwierdzic ze max dostane dla 1 przypadku bo y>y−r
16 paź 21:31
KLZ:
16 paź 21:58
KLZ: Reasumujac to dlaczego mam w 2 przypadku miec
(y−r)2+x2=r2 bo tego nie bardzo rozumiem
16 paź 22:03
KLZ: Podbijam
16 paź 22:49
ABC:
16 paź 23:15
Mila:
Bez nerwów Panowie.
Poczytam , to napiszę.
16 paź 23:15
Eta:
Po raz n−ty jestem w

Co się z Tobą dzieje ? takie słownictwo? a fee
16 paź 23:19
Mila:

|EF|=y=r+e
e=y−r
W ΔSEB:
e
2+x
2=r
2
(y−r)
2+x
2=r
2
16 paź 23:24
KLZ: Eta jesli poczytasz moje posty to zauwazysz ze jak nikogo nie obrazam
Ani jako KLZ ani jako Pan K , ani jako 6latek
Przywitalem sie dzisiaj z PW i po prostu zwrocilem mu uwage na to ze nie rozumiem .
Gdy pisalem jako Pan K Blee zarzucil mi ze mam duze ego .Pokazalem ze tez potrafie powiedziec
prosze dziekuje a rozkazywac
Dzisiaj taki koles robi sobie jaja .Wiec bez przesady .
16 paź 23:25
KLZ: Po drugie
jesli mam ochote zmienic nick i naprawde nikogo w tym momencie nie obrazam (nikomu nie robie
krzywdy) to wydaje mi sie ze nikt nie ma takiego prawa aby to kwestionowac .
Nie chce sie przywiazywac do jednego nicku .
Zreszta i tak ktos sie podszywa pod ten moj stary nick i obraza ludzi jak nie raz zauwazywalas
.
16 paź 23:30
KLZ: dziekuje Ci
Milu
16 paź 23:33
Mila:
Dobranoc
16 paź 23:49
KLZ: Dobranoc
Milu
16 paź 23:50