Oblicz pole trójkąta
Boruta: Oblicz pole trójkąta o zadanych wierzchołkach
A(−3,1)
B(−1,−5)
C(0,0)
Próbowałem to zrobić w następujący sposób: znaleźć równanie prostej przechodzącej przez AB,
potem znaleźć do niej prostopadła − to by była wysokość, obliczyć długości i voila, ale
niestety nie wychodzi.
16 paź 21:21
jc:
| −3 1 |
| −1 −5|
=16
pole = 16/2=8
16 paź 21:24
Eta:

P(ADEF)=3*6=18
P(ABC)= 18−(6+2,5+1,5)
P(ABC)= ..........
16 paź 21:31
Eta:
Podałam sposób na poziomie 6 kl.
16 paź 21:35
Boruta: Takie proste a człowiek widząc te skomplikowane wzory w ogóle nie pomyśli....
16 paź 21:46
KLZ: A w tablicach maturalnych jest chyba wzor na pole z wyznacznikow .
16 paź 21:57
PW: Jeszcze inny niż sposób Ety jest w klasie 7 − w zbiorze zadań występuje jako tzw. wzór
Picka (liczy się tylko liczbę punktów kratowych wewnątrz i na brzegu wielokąta i podstawia do
prostego wzoru).
17 paź 00:18
Eta:

P=W+0,5B −1
W −− liczba punktów kratowych wewnątrz trójkąta
B−− liczba punktów kratowych na brzegu trójkąta
P(BAC)=
7+
2−1
P=8
17 paź 00:29