lz
Burczyk: Znaleźć najmniejszą i największą wartość modułu liczby zespolonej z, jeżeli | z−4+3i |≤ 2.
Nie za bardzo wiem jak to tego podejść.
16 paź 20:45
PW: Już wiesz, że na płaszczyźnie zespolonej takie punkty tworzą koło. Pytają jak daleko od (0, 0)
są punkty tego koła (ten najbliższy i ten najdalszy)
16 paź 20:54
xyz:
z = x + iy
zatem
|z−4+3i| = |x+iy−4+3i| = |x−4 + i(y+3)| = √(x−4)2+(y+3)2
√(x−4)2+(y+3)2 ≤ 2 /2
(x−4)2 + (y+3)2 ≤ 4 <−−−wnetrze okregu o promieniu 2 i srodku (4,−3)
16 paź 20:55
Burczyk: Rzeczywiście, dziękuję
16 paź 21:21