Ruch prostoliniowy
Kamila: Cząstka porusza się wzdłuż osi X, a współrzędna położenia opisana jest następującą zależnością
x(t) = 5+4t−t2. Podaj wartość współrzędnej prędkości Vx oraz wartość prędkości. Wyznacz
długość drogi jaką przebyła cząstka w pierwszych 5 sekundach ruchu.
Skoro w 0−5s cząstka porusza się od x=5m, zawraca na x=9m do zera, to znaczy że s=13m, Vx =
Δx/Δt a V= s/t czy jak to zrobić?
16 paź 20:37
san: up
27 paź 09:34
V: i co przez 2 tygodnie nic się nie nauczyłaś/−eś

S= ∫x(t)dx=..
27 paź 13:27
V: x(t=0) = 5 m
V
x = 0 => t = 2 s
x(t=2) =9 m
x(t=5)=0 m
czyli droga S = 9 −5 + 9 =13 m
27 paź 13:33