Przedstaw wektor w postaci kombinacji liniowej wektorów bazowych.
Pikej: Przedstaw wektor k = (13,1,13) w postaci kombinacji liniowej wektorów bazowych a = (7,0,−2), b
= (3,3,−3) i c = (1,4,−2).
Liczylem to, wyliczylem alfe, bete i gamme (potrzebowalem do tego wzoru: k =αa + βb + γc).
Mam cos takiego: k = 33/4a − 20b + 61/4c
Co mam z tym zrobic? Podstawic normalnie a, b i c do tego? Probowalem i nie wiem co nawet
licze.
16 paź 20:31
piotr: 7x+3y+z=13
3y+4z=1
−2x−3y−2z=13
⇒
x = 33/4
y = −20
z = 61/4
17 paź 08:50