Wektory
Paweł: Wektor a = 4i + 3j rozłożyć na dwa wektory składowe, z których jeden jest równoległy a drugi
prostopadły do danego wektora b = i+j.
Niezbyt rozumiem to zadanie.
16 paź 19:47
ABC:

zielony to wektor który rozkładasz
czerwony składowa równoległa
niebieski składowa prostopadła
jest wzór na to ale nie chce mi się wypisywać
16 paź 19:51
jc: Czy i
2=j
2=1, i*j=0?
Jeśli tak, to (i+j)*(i−j)=0.
| | p+q | | p−q | |
v=pi+qj = |
| (i+j) + |
| (i−j) |
| | 2 | | 2 | |
16 paź 20:07
Paweł: @ABC dzięki

@jc mógłbyś wyjaśnić ostatnią linijkę? Dopiero zaczynam z wektorami i nie wiem czym są tutaj te
p i q
16 paź 20:24
jc: Współczynniki. U Ciebie p=4, q=3.
16 paź 20:39