funkcje
nick: Dana jest funkcja f określona wzorem:
| | 2x+1 | |
f(x) = |
| dla x ≠ −2 |
| | x+2 | |
i 2 dla x = −2 (zapis w klamrze).
Sprawdź, czy funkcja jest iniekcją oraz suriekcją. Znajdź funkcję odwrotną do funkcji f.
16 paź 17:41
ABC:
cytując użytkownika forum Blee:
"i problem polega na? "
16 paź 17:51
nick: nie mam pojęcia, od czego zacząć
16 paź 17:55
ABC:
możesz przekształcić do postaci
wtedy łatwiej pokazać różnowartościowość i że funkcja jest "na"
16 paź 18:01
nick: Okej, dzięki, jestem w stanie to zrobić. A odwrotność funkcji?
16 paź 18:13
ABC:
| | 3 | |
napisz y=2− |
| i przekształć tak aby wyrazić x w zależności od y, a w drugiej części |
| | x+2 | |
klamerki
bedzie −2 dla y=2
16 paź 18:35
nick: | | 2y−1 | |
Czy funkcja odwrotna to zatem x = |
| ? |
| | 2−y | |
20 paź 22:00
nick: a przed klamrą co napisać? f1 = czy f(y) = czy f1(y) =?
20 paź 22:02
ABC:
tak dla y≠2
20 paź 22:05
6latek: y(x+2)= 2x+1
yx=2y=2x−+1
yx−2x= 1−2y
x(y−2)= 1−2y
| | 1−2x | |
po zamianie zmiennych y= |
| |
| | x−2 | |
Ale sprawdz bo liczylem w pamieci
20 paź 22:05
nick: | | 2y−1 | |
mi wyszło co innego; tak jak wyżej, tj. x = |
| . Czy to wychodzi na to samo? Chyba nie |
| | 2−y | |
do końca to rozumiem
20 paź 22:39
jc: To samo.
20 paź 23:00