Przyporządkujmy wartości logicznej true liczbę naturalną 1, a wartości logicznej
PirchHD: Zadanie 2 Przyporządkujmy wartości logicznej true liczbę naturalną 1, a wartości logicznej
false liczbę naturalną 0. Wtedy funktory logiczne mogą być wyrażone jako:
¬p = 1−p,
p∧q = pq,
p∨q = max{p,q}= p + q−pq.
W jaki sposób można wyrazić:
1. (p∧q)∨r.
2. p∧(q∨r).
3. p∨(q∧r)
4. p∨(q −→ r)
5. p −→(q −→ r)
6. (p −→ q)−→ r
7. (pNANDq)NANDr
8. (pNORq)NORr
9. (p −→ q)NORr
10. (p −→ q)NAND
Proszę zrobić jedno zadanie resztę spróbuję sam
16 paź 15:53
ICSP: (p∧q)∨r = (pq)∨r = pq + r − pqr
16 paź 15:56
PirchHD: Niezbyt nie rozumiem czm P⋀Q=pq
17 paź 09:53
ite: 1*1=1
0*1=1*0=0
17 paź 10:01
ite: p q p∧q p q pq
−−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−
1 1 1 1 1 1=1*1
0 1 0 0 1 0=0*1
1 0 0 1 0 0=1*0
0 0 0 0 0 0=0*0
17 paź 10:10
ite:
p q p∧q p q pq
−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−
1 1 1 1 1 1=1*1
0 1 0 0 1 0=0*1
1 0 0 1 0 0=1*0
0 0 0 0 0 0=0*0
17 paź 10:11
PirchHD: więc drugie będzie równe: 2) p * (q+r−qr) Dobrze rozumiem?
19 paź 23:17
ite: tak
20 paź 10:23
PirchHD: A jak można zapisać p−−>r ?
20 paź 14:32
ite:
Mam taki pomysł:
prawo negacji implikacji ~(p ⇒ q) ≡ (p ∧ ~q)
więc (p ⇒ q) ≡ ~(p ∧ ~q)
teraz p ∧ ~q = p(~q)
stąd ~(p ∧ ~q) = 1−p(~q) = 1−p(1−q)
20 paź 14:41
PirchHD: Czyli poprpstu 1−p+pq. Dzięki bardzo nie pomyślałem o tym ! A wiesz może co to znaczą te
zadania z "N A N D"
albo z "NOR". Próbuje trochę pójść do przodu z materiałem a nie zbyt to rozumiem co jest na
wiki
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Bramka_NAND
20 paź 15:00
ite:
Tu jest prościej. Sprawdź, negacjami których spójników logicznych są dysjunkcja i binegacja.
20 paź 15:12
PirchHD: Czyli p NAND q = ~(p i q) oraz p NOR q ~(p lub q)
20 paź 17:37
ite: tak jest
20 paź 18:15