FDSFDS
Burczyk: Jak zaznaczyć taki obszar w układzie współrzędnych?
2 ≤ | i*z − 5 | < 3
16 paź 15:12
ABC:
chcesz to zrozumieć czy chcesz gotowca?
16 paź 15:26
Burczyk: Zrozumieć. Dopiero zacząłem zabawę z liczbami zespolonymi.
16 paź 15:27
PW: Jeżeli
z = x + iy.
to
iz = i(x + iy) = ix + i2 y = −y + ix,
zatem
iz − 5 = −(y+5) + ix
|iz − 5| = √(y+5)2 + x2,
a więc zadana nierówność ma postać
2 ≤ √(y+5)2 + x2 ≤ 3,
równoważnie
22 ≤ x2 + (y+5)2 ≤ 32.
Pierścień kołowy (z brzegami).
16 paź 15:29
jc: Skorzystaj z ważnej własności modułu: |zw|=|z| |w|
16 paź 15:29
PW: Oj, a ja tymczasem gotowca ze zrozumieniem.
16 paź 15:30
ABC:
A ja chciałem wyjść od 2≤|z−5|<3 jako łatwiejszego do wyobrażenia sobie pierścienia i przejść
przez interpretację geometryczną mnożenia przez i , ale jak PW napisał to i lepiej
16 paź 15:35
Burczyk: Dzięki, zaraz będę analizował
16 paź 15:38
PW: Mówiłeś, że dopiero zaczynasz, więc dałem wersję dla początkujących.
Warto jednak przemyśleć wersję podpowiedzianą przez jc − krótka i skuteczna.
16 paź 15:41
Mila:

2 ≤ | i*z − 5 | < 3⇔
2≤ |iz+5i
2|<3
2≤|i|*|z+5i|<3
2≤|z+5i|<3
S=(0,−5) , r
1=2,r
2=3
16 paź 16:25
Mila:
S=(0,−5)
Poprawisz sam rysunek?
16 paź 16:28