Twierdzienie o ciągu monotonicznym i ograniczonym
Idzi: Cześć,
mam problem z takim zadaniem: sprawdź zbieżność ciągów w oparciu o tw. o ciągu monotonicznym i
ograniczonym
f) fn=1+1/2+...+1/n−ln(n)
d) d1=d>0 dn+1=ln(1+dn)
16 paź 14:47
jc:
| 1 | | dx | | 1 | |
| <∫nn+1 |
| = ln(n+1) − ln n < |
| |
| n+1 | | x | | n | |
czyli
| 1 | | 1 | |
| < ln(n+1) − ln n < |
| |
| n+1 | | n | |
| | 1 | |
fn+1 − fn = |
| − ln(n+1) + ln n < 0, czyli ciąg jest malejący |
| | n+1 | |
Dodając nierówności
dla k=1,2,3,..., n
dostaniemy
ln (n+1) < 1+1/2 + .. + 1/n
a więc
0 < ln(n+1) − ln n < f
n
czyli ciąg jest ograniczony z dołu
Wniosek. Ciąg jest zbieżny.
Sprawdź, czy czegoś nie pomyliłem!
16 paź 15:27
ABC:
mam taką uwagę że jeśli wykładowca się przyczepi że nie było jeszcze całek, nierówność
potrzebną do tego zadania można wycisnąć z
(1+1/n)
n<e<(1+1/n)
n+1 poprzez logarytmowanie
a to z kolei da się na przykład z nierówności Bernoulliego, jeśli znów się przyczepi
16 paź 15:54
Idzi: | | 1 | |
Dlaczego |
| − ln(n+1) + ln n < 0 ? |
| | n+1 | |
16 paź 18:17
ABC:
masz u jc 15:27 druga podwójna nierówność od góry, przenieś sobie na jedną stronę wszystko
16 paź 18:38
Idzi: Faktycznie, dziękuję bardzo. Z d wydaje mi się, że sobie już poradziłem, wyszedł malejący i
większy od 0.
16 paź 22:12