Wektory
Dream: Podstawa AB trapezu ABCD jest trzy razy dłuższa od podstawy CD Oblicz współrzędne punktu S
przecięcia przekątnych tego trapezu jeśli A(−2,2) C(3,4)
16 paź 14:06
===:
...poproś o pomoc Talesa ... albo podobieństwo trójkątów. Skalę znasz więc pozostaje
podzielic odcinek AC
16 paź 14:57
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ABS i DCS w skali k=3
→ →
| | 3 | |
[xS−xA, yS−yA]= |
| [xC−xA, yC−yA] |
| | 4 | |
| | 3 | |
xS+2= |
| *(3+2} ⇒ xS=............ |
| | 4 | |
| | 3 | |
yS−2= |
| *(4−2) ⇒ yS=............ |
| | 4 | |
S(......, .....)
dokończ obliczenia
16 paź 14:58