Uzasadnić Lim
Piter: Uzasadnić:
16 paź 00:48
iuy: załozylam ze c dązy do 0
lim x→c x = c −− własnosci granic
n→0 i 2n →1, 01=0
16 paź 01:02
jc:
| | | | | | | | | | | | n(n+1) | |
2n = (1+1)n = | + | + | +..+ | ≥ | = |
| |
| | | | | | | 2 | |
16 paź 08:23
Saizou :
albo
| an+1 | | | | n+1 | | 2n | | n+1 | | 1 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| → |
| |
| an | | | | 2n*2 | | n | | 2n | | 2 | |
| | n | |
gdy n→+∞, zatem limn→∞ |
| =0 |
| | 2n | |
16 paź 08:44
jc: Saizou,
Pozostaje jeszcze do pokazania, że jeśli an+1/an →1/2, to an →0.
16 paź 08:53
Saizou :
Wg mnie nie, korzystam z twierdzenie d'Alamberta dla ciągów
16 paź 08:59
jc: Równie dobrze można by skorzystać z twierdzenia, które mówi, że
nk pn →0 przy n→∞, o ile |p|<1
16 paź 09:04
Saizou :
To jest kwestia sporna czy możemy przyjąć twierdzenie, które znamy jako fakt i
czy trzeba je udowadniać.
Dla przykładu mamy:
Uzasadnij czy trójkąt o bokach 3, 4, 5 jest prostokątny.
Jedni powiedzą: Oczywiście, że jest bo to trójka Pitagorejska.
Inni: skorzystają z tw. odwrotnego do Pitagorasa, ale czy je udowodnią?
16 paź 09:07
jc: Tylko, że tw. Pitagorasa należy do tych ogólnie znanych.
A twierdzenie, którego użyłeś i wzór, który napisałem, już nie.
16 paź 09:16