wektory, prostopadłe
mati: 1. Dane są wektor a o długości 6 i wektor b o długości 2, wyznacz m tak, aby wektor a→ +
m*b→ oraz
a→ − m*b→ były prostopadłe.
2. Dane są wektory a→ = [1,2, 1], b→ = [ 2,1,3], c→ = [0,2,1].
Dla jakiego t wektor: t*a→ + (t−1)*b→ − c→ jest prostopadły
do wektora a − t*b→ + (t − 1)*c→?
Co do drugiego to już je rozwiązałem i wiem, że wystarczy podstawić wektory, a następnie użyć
wzoru na iloczyn skalarny równy zero,
ale chciałbym się dowiedzieć czy istnieje może jakaś alternatywna metoda rozwiązania tego
zadania.
Z góry dziękuję za pomoc.
16 paź 00:30
mati: Ktoś wie?
16 paź 11:21
jc:
1. 0 = (a−mb)*(a+mb) = a*a − m2 b*b = 36 − 4 m2, m=±3
16 paź 11:37
mati: Dzięki, jeszcze jedno pytanie.
Mam zadanie: dane są wektory takie, że długość a = 4 b = 2, obliczyć kąt między wektorami,
jeśli
3a−b oraz a + 2b, czy to zadanie wykonuje się w sposób analogiczny do 1?
16 paź 20:14
mati: Już nie istotne jakby ktoś był ciekaw, to w ostatnim zadaniu, żeby obliczyć kąt należy
zauważyć, że
mnożenie wektora skalarne przez siebie daje wynik równy kwadratowi jego długości. Dzięki temu
twierdzeniu możemy wymnożyć skalarnie 3a−b przez a+2b z wynikiem wynoszącym −8. Potem
już wystarczy podstawić pod wzór na kąt między wektorami.
16 paź 23:16