Równoważność
WhiskeyTaster: Mam pewien problem ze zrozumieniem. Formuły zdaniowe są równoważne, gdy α(p, q, ...) ⇔ β(p, q,
...) jest tautologią. Ale jak sprawdzić, ile jest formuł, które spełniają jakiś warunek? Dajmy
na to mam znaleźć ile jest formuł co do równoważności, dla których p ∨ q ⇒ α(p, q) jest
tautologią.
To ma być tautologia, więc musimy zrobić tak, by dla p = q = 0, α(p, q) = 0, zgadza się?
Pozostałe możliwości powinny być prawdziwe, bo implikacja jest nieprawdziwa tylko w jednym
wypadku. O to chodzi?
16 paź 00:17
Pan Kalafior: Formuł α?
16 paź 01:28
Pan Kalafior:
α(p, q) ma być prawdą w każdym przypadku, poza może p, q = 0
Czyli są 2 takie formuły.
16 paź 01:33
WhiskeyTaster: I tego sobie nie potrafię wyobrazić: skąd wiemy, ile takich formuł istnieje?
16 paź 10:42
WhiskeyTaster: Już wiem, naprowadziła mnie na to odpowiedź. Dziękuję, Panie Kalafiorze.
16 paź 14:42