Wektory
Dream: Wyznacz współrzędne końców odcinka AB wiedząc że punkty P(2,1) i Q(5,4) dzieła to na 3 równe
czesci
15 paź 22:28
Eta:
No to...do
dzieła
15 paź 22:34
WhiskeyTaster:

Skoro P i Q dzielą odcinek na 3 równe części, to |AP| = |PQ| = |QB|. W takim razie |AB| =
3|PQ|. To taka wskazówka.
15 paź 22:38
Eta:
P jest środkiem AQ to :
xA=2xP−xQ i yA=2yP−yQ
xA=.... yA=....
Q jest środkiem PB to:
xB= 2xQ−xP i yB= 2yQ−yB
xB=.... i yB=...
15 paź 22:52
Eta:

→
PQ= u=[3,3] to B( x
Q+3, y
Q+3) ⇒B (8,7)
A(x
P−3, y
P−3) ⇒A(−1,−2)
15 paź 23:04
Eta:

No i wszystko zgadza się w układzie współrzędnych
15 paź 23:16