Wykaż, że równość jest prawdziwa
Patryk2205: Wykaż, że dla każdego kąta α prawdziwa jest równość 4(sin6α+cos6α)=1+3cos22α
Wiem już jak zrobić to doprowadząjąc lewą stronę to prawej, ale chciałbym również spróbować
doprowadzić prawą do lewej, ale doszedłem do takiego momentu, że nie wiem dalej co zrobić.
12+3cos22α = (sin2α + cos2α) 2 + 3(cosα − sinα)2 =
sin4 + 2sin2αcos2α + cos4α + 3cos4α − 6sin2αcos2α + 3sin4α =
4sin4α + 4cos4α − 4sin2αcos2α =
4(sin4α + cos4α − sin2αcos2α) .... (i tutaj skończyłem)
Tak szczerze to denerwujące są te zadania, człowiek może się zablokowac w jednym miejscu i nie
wiadomo co dalej zrobić i czy dobrze się zaczęło to rozwiązywać...
15 paź 19:14
ICSP: Prawa strona jest zawsze dodatnia.
Lewa może być ujemna.
15 paź 19:20
ABC:
Zbiór wartości się nie zgadza i okres się nie zgadza, nic dziwnego że nie może udowodnić
zresztą jeśli można przejść z lewej do prawej, to wykonując przekształcenia odwrotne można
dojść i z prawej do lewej
15 paź 19:24
Patryk2205: Czyli jak mam to rozumieć? Bo najpierw napisałeś: nic dziwnego, że nie mogę udowodnić, a
później, że wykonująć przekształcenia odwrotnie można dojść z prawej do lewej.
15 paź 19:35
ABC:
to znaczy że gdybyś naprawdę udowodnił w jedną stronę to umiałbyś i w drugą , ale ponieważ ta
równość nie jest prawdziwa twój dowód w jedną stronę musiał być błędny
15 paź 19:37
Patryk2205: Chwila, to ja źle zapisałem równanie, powinno być 4(sin6α+cos6α)=1+3cos22α, i w lewej do
prawej udało mi się to zrobić bo rozpisałem ze wzoru skróconego mnozenia − sześcian.
15 paź 19:44
ICSP: 4(sin4x + cos4x − sin2xcos2x) = 4(sin2x + cos2)(sin4x − sin2xcos2x + cos4x) =
= 4(sin6x + cos6x)
15 paź 19:47
ICSP: Skoro lewą rozpisałeś ze wzoru skróconego mnożenia to własnie tego wzoru powinieneś szukać pod
koniec.
To nic innego jak przepisanie twojego rozwiązania w drugą stronę.
15 paź 19:47
Patryk2205: Nie zauważyłem, że (sin4x + cos4x − sin2xcos2x) to częśc wzoru skróconego mnożenia a3+b3.
Gdy przekształcałem lewą strone wykorzystałem (a+b)3. Dzięki za pomoc i poświęcony czas
15 paź 20:00