Dla podanych zbiorów A i B wyznacz A∪B, A∩B, A\B, B \ A, A×B, B × A.
Dotyk Księdza: Dla podanych zbiorów A i B wyznacz A∪B, A∩B, A\B, B \ A, A×B, B × A.
| | x−1 | |
A = {x ∈ R : |
| < x}, B = {x ∈ R : |x −1| > 2}, |
| | x+1 | |
| | x+2 | | x2−1 | |
A= {x ∈ R : | |
| |>3}, B = {x ∈ R : |
| <3} |
| | x−1 | | 2x+5 | |
15 paź 19:14
janek191:
W czym problem ?
Wyznacza najpierw A i B w postaci przedziałów.
15 paź 19:23
Dotyk Księdza: @janek191 Ale jak wyznaczyć przedziały szczególnie w 2 przypadku?
15 paź 19:28
Blee:
| | x+2 | | x−1 +3 | | 3 | |
| |
| | = | |
| | = |1 + |
| | |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 3 | |
1 + |
| ≥ 0 gdy x ≤ −2 lub x ≥ 1 |
| | x−1 | |
15 paź 20:04
Blee:
| x2−1 | | x2 − 1 − 6x − 15 | | (x+2)(x−8) | |
| < 3 ⇔ |
| < 0 ⇔ |
| < 0 |
| 2x+5 | | 2x+5 | | 2(x+2.5) | |
a kiedy to będzie spełnione
15 paź 20:06
xyz:
Ja "gościa" o takim nicku ... ole......
15 paź 20:11
KLZ: |x+2|>3|x−1| /
2
(x+2)
2>[3(x−1)]
2
x
2+4x+4>9(x
2−2x+1)
−8x
2+22x−5>0
8x
2−22x+5<0
Δ=22
2−160
Δ=324
| | 22−18 | | 4 | | 1 | |
x1= |
| =− |
| =− |
| |
| | 16 | | 16 | | 4 | |
| | 22+18 | | 40 | | 5 | |
x2= |
| = |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 2 | |
15 paź 20:17
KLZ: Media glownego scieku TVN Polsat , TVP + Fakt i Super Expers to tematy glowne
Wiec nie ma co sie dziwc ze to takie nosne .
15 paź 20:20
Bleee: KLZ ale wyrzuć ta jedynkę skoro o niej wspominasz na początku.
15 paź 20:24
KLZ: tak oczywiscie . zapomnialem o niej .
15 paź 20:26