Błąd w rozumowaniu
Tomson: Mamy takie zadanie wyznacz k dla ktorych rownanie (x+1)(x'2+kx+3)=0
ma dwa rózne rozwiazania. Dlaczego dla delty =0 musimy dac ze xw=/=−1
a nie mozna dac f(−1)=/=0 gdzie f to (x'2+kx+3)
15 paź 19:03
janek191:
(x + 1)*( x2 + k x + 3 ) = 0 ?
15 paź 19:05
Tomson: Tak
15 paź 19:05
janek191:
x1 = − 1
Równanie x2 + k x + 3 = 0 musi mieć jedno rozwiązanie, zatem musi być Δ = 0
lub x2 = x1 i x3 ≠ x2
15 paź 19:07
Tomson: To rozumiem, problemem jest warunek dodatkowy do delty=0 aby rozwiazania byly rozne
15 paź 19:10
janek191:
x1 = − 1
Δ = k2 − 12 = 0 ⇔ k2 = 4*3
k = − 2√3 lub k = 2√3
wtedy
x2 = x3 = √3
15 paź 19:15
janek191:
2)
x1 = x2 = − 1
więc
(−1)2 − k + 3 = 0
4 − k = 0
k = 4
=====
15 paź 19:17
Saizou :
warunek z Δ=0
równanie (x+1)(x2+kx+3)=0 ma mieć dwa różne pierwiastki.
Jeden z nich to x0=−1, zatem równanie kwadratowe x2+kx+3=0 musi mieć jeden pierwiastek,
który jest różny od −1.
Skoro Δ=0 to równanie kwadratowe ma postać (x−xw)2=0⇒x=xw
ale ten pierwiastek ma być różny od −1, zatem xw≠−1
15 paź 19:33