kresy wschodnie
studiatosh1t: Znajdz kresy górny i dolny zbioru
| | 1 | | 3 | |
A={ |
| + |
| , n,k∊N, n,k>0} |
| | 2n | | k2 | |
15 paź 18:07
studiatosh1t: Po rozpisaniu sobie kilku wartości wychodzi mi, że inf=0 i sup=7/2. Pytanie czy to wystarczy,
czy trzeba jakoś udowodnić, że takie sa te kresy. Jesli tak to jak?
15 paź 18:09
Saizou :
| | 1 | | 3 | |
funkcja f(n)= |
| oraz f(k)= |
| są funkcjami malejącymi dla n, k >0 |
| | 2n | | k2 | |
suma funkcji malejących jest malejąca, zatem największa wartość jest dla
n=1 oraz k=1, a najmniejsza, gdy n, k →
∞
15 paź 18:22