zbiory studia
adaś: hej mam problem z zrozumieniem zapisu
mianowicie mam dwa zbiory
A = {x∈R: x2 + 3x∈(−∞,4>}
oraz
B = {x∈R: 3−4x∈<7,19)}
mam wyznaczyć części wspólne itd, z czym problemu nie będę miał gdy zrozumiem zapis, nie
spotkalem się do tej pory z takimi zapisami i nie wiem jak to rozumieć.
Możliwe że coś jest nie tak w zapisie, bądz źle go zrozumiałem, w razie czego z odpowiedzi to
A'=(−∞,4)U(4,∞)
15 paź 18:04
Pan Kalafior:
A jak go rozumiesz?
15 paź 18:12
adaś: problem w tym że nie potrafie sobie tego wytłumaczyć w taki sposób żeby to co myślę miało
logiczny sens

myślałem może że zbiór składa się z liczb rzeczywistych w przedziale (−
∞,4> i do tego x
2 + 3x
ale stwierdziłem że to też nie przemawia do mnie
15 paź 18:25
Saizou :
a jak byś miał coś takiego
x ∊ (a, b)
to jak zapiszesz to za pomocą nierówności?
15 paź 18:27
adaś: @Saizou, zapisałbym to jako x>a ∧ x<b,
czyli dla A to będzie
x2 +3x <= 4
a dla B
3−4x>=7
oraz
3−4x<19 ?
15 paź 18:31
Saizou :
dokładnie tak
15 paź 18:34
janek191:
15 paź 18:35
adaś: spowiedzwalem czegoś skomplikowanego po tym zapisie, niesłusznie. dzięki wielkie
15 paź 18:40
Saizou : na zdrowie
15 paź 18:45
Saizou :
Warto czasami analizować prostsze przypadki, a potem budować bardziej rozbudowane wnioski
15 paź 18:46