dx | x2*dx | dx | ||||
1) ∫ | 2) ∫ | 3)∫tg2x* | ||||
sinx | √(x+1)2−1 | cosx |
sinx | sinx | |||
1) Np, tak: = ∫ | dx = ∫ | dx i podstawienie: cosx = t | ||
sin2x | 1 − cos2x |
1 | 1 | |||
∫ | dx = ∫ | dx = ... | ||
sinx | 2 cos2(x/2) * tg(x/2) |
x | 1 | |||
1) lub od razu podstawienie: t = tg( | ) , co da ci: ∫ | dt = ln|t| + C | ||
2 | t |
x2 | ||
∫ | dx | |
√x2+2x |
t2 | ||
x= | ||
2t+2 |
t2+2t | ||
t−x= | ||
2t+2 |
2t(2t+2)−2t2 | ||
dx= | dt | |
(2t+2)2 |
2t2+4t | ||
dx= | dt | |
(2t+2)2 |
t4 | 2t+2 | 2(t2+2t) | ||
∫ | dt | |||
(2t+2)2 | t2+2t | (2t+2)2 |
1 | t4 | ||
∫ | dt | ||
4 | (t+1)3 |
1 | ((t+1)−1)4 | ||
∫ | dt | ||
4 | (t+1)3 |
1 | ((t+1)4−4(t+1)3+6(t+1)2−4(t+1)+1 | ||
∫ | dt | ||
4 | (t+1)3 |
1 | dt | dt | dt | ||||
(∫(t+1)dt−4∫dt+6∫ | −4∫ | +∫ | ) | ||||
4 | t+1 | (t+1)2 | (t+1)3 |
1 | t+1 | 4 | 1 | 1 | ||||
( | −4(t+1)+ | − | +6ln(t+1))+C | |||||
4 | 2 | t+1 | 2 | (t+1)2 |
3t + sh t ch t − 4 sh t | ||
Druga całka = ∫(ch t − 1)2 dt = | ||
2 |
x2 | ||
∫ | dx | |
√x2+2x |
2t2 | ||
x= | ||
1−t2 |
2 | ||
x=−2+ | ||
1−t2 |
2t | ||
(x+2)t= | ||
1−t2 |
4t(1−t2)+2t(2t2) | ||
dx= | dt | |
(1−t2)2 |
4t | ||
dx= | dt | |
(1−t2)2 |
4t4 | 1−t2 | 4t | ||
∫ | dt | |||
(1−t2)2 | 2t | (1−t2)2 |
8t4 | ||
∫ | dt | |
(1−t2)3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |