Zamiana liczby na binarną
leon: Czy może ktoś zamienić liczbę 161960368249 na binarną sposobem dzielenia przez 2? robiłem to
kilka razy i nie widzę u siebie błędu, a liczba wychodzi inna niż w internetowym przeliczniku,
czy kalkulatorze?
15 paź 14:15
Pan Kalafior:
To daj mniejszą liczbę.
15 paź 14:18
Pan Kalafior: Albo pokaż obliczenia.
15 paź 14:18
leon: to musi być dokładnie ta liczba, ciężko zamieścić obliczenia tutaj, bo nie da się zdjęć
15 paź 14:26
Pan Kalafior: To napisz
15 paź 14:27
ABC:
161960368249 :2 =80 980 184 124 reszta 1
80 980 184 124:2=40 490 092 062 reszta 0
40 490 092 062:2= 20 245 046 031 reszta 0
20 245 046 031:2= 10 122 523 015 reszta 1
dalej mi się nie chce
15 paź 14:34
Blee:
wybacz, ale jeżeli 'zróbcie mi KONKRETNĄ metodą (i w zamyśle także − pokażcie mi obliczenia)' +
'nie pokaże swoich obliczeń bo za dużo pisania' = 'dawać mi gotowca, bo mi się nie chce (lub
nie umiem) tego robić'
15 paź 16:56
ABC:
zdjęcie mógłby wrzucić na zapodaj i dać link, jak przykładowo robi 6−latek
15 paź 16:58
Mila:
161960368249
wynik z dzielenia reszta
161 960 368 249 1
809 580 184 124 0
404 790 092 062 0
202 395 046 031 1
101 197 523 015 1
50 598 761 507 1
25 299 380 753 1
12 649 690 376 0
6 324 845 188 0
3 162 422 594 0
1 581 211 297 1
750 605 648 0
375 302 824 0
187 651 412 0
93 825 706 0
46 912 853 1
23 456 426 0
11 728 213 1
................
dotąd zgadza się z kalkulatorem ( to jest końcówka− piszemy od dołu do góry)
Licz sam dalej.
15 paź 20:31