Udowodnij z definicji granicy
masterchlop: Udowodnij z definicji granicy
lim √an = √a jeśli lim an =a
15 paź 13:00
masterchlop: lim √an = a jeśli lim an = a
15 paź 13:07
Pan Kalafior:
|an−a| = |√an−√a|*|√an+√a|
Ciągi zbieżne są ograniczone, więc √an+√a ≤ M dla pewnego M>0
Niech ε>0, i N będzie takie by |√an−√a|<ε/M dla n ≥ N.
Wtedy
|an−a| < ε, i z definicji an dąży do a
15 paź 14:15
ICSP: Pan Kalafior czy przypadkiem nie pokazałeś implikacji w drugą stronę?
15 paź 14:53
PW: No pewnie, teza brzmi:
Jeżeli lim an = a, to lim √an = √a
15 paź 15:14
jc: Trzy ciągi to prawie z definicji (możesz dopisać, co trzeba)
a>0
| | |an − a| | | |an − a| | |
|√an−√a| = |
| ≤ |
| → 0, jeśli an →a |
| | √an+√a | | √a | |
a = 0, ε>0, z definicji
√an < ε jeśli tylko a
n < ε
2, co ma miejsce dla n większych od pewnego N.
15 paź 16:10