Trojkąt
KLZ:

Polowa obwodu trojkata prostokatnego jest rowna p
Srodkowa przeciwprostokatnej jest rowna m
Oblicz przyprostokatne
Podaj warunki rozwiazywalnosci zadania
x+y+2m=2p
x
2+y
2=(2m)
2
x=2p−y−2m
(2p−y−2m)
2+y
2= 4m
2
4m
2−8mp+4my+4p
2−4py+y
2+y
2= 4m
2
2y
2+4my−4py +4p
2−8mp=0
2y
2+y(4m−4p)+4p
2−8mp=0
Δ=(4m−4p)
2−4*2(4p
2−8mp)
Δ=16m
2−32mp+16p
2−32p
2+64mp
Δ= 16m
2−16p
2+32mp
Δ=m
2−p
2+2mp
zeby bylo m
2+2mp +p
2 to bylby wzor skrocenego mnozenia
Teraz liczyc y
1 i y
2?
15 paź 12:58
KLZ:
15 paź 13:36
PW: Środkowa przeciwprostokątnej ma długość m, ale dlaczego sądzisz, że przeciwprostokątna ma
długość 2m?
15 paź 13:57
KLZ: @PW we wskazowce do zadania mam tak zaznaczone
15 paź 14:02
KLZ: srodkowa dzieli trojkat prostokatny na dwa trojkaty rownoramienne
15 paź 14:06
PW: Tak, przekątne prostokąta są tej samej długości i połowią się, więc jest to prawda, ale
wypadałoby o tym napisać.
15 paź 14:10
KLZ: Ten pierwszy uklad czyli
{x+y+2m=2p
{x
2+y
2=(2m)
2
zgadza sie podpowiedzia
jednak ja nie zapisalem warunkow
| | 1 | |
x>0 y>0 i 0<m< |
| p czyli m>0 musi byc to logiczne |
| | 2 | |
| | 1 | |
i m< |
| p skad taki warunek ? |
| | 2 | |
15 paź 14:15
PW: Z nierówności trójkąta
2m < x + y,
a więc
4m < x + y + 2m
4m < 2p
15 paź 14:32
KLZ: Δ=m
2+2mp−p
2 wyszla mi taka jak w odpowiedzi
Zeby bylo 1 rozwiazanie to Δ=0 i m>0
m
2+2mp−p
2=0
Δ=4p
2+4p
2
Δ= 8p
2
√Δ= 2
√2p
| | −2p−2√2p | | 2(−p−√2p | |
m1= |
| = |
| =−p−√2p=p(−1−√2) Odpada bo −1−√2<0 |
| | 2 | | 2 | |
m
2=p(
√2−1)
Jak mam teraz wyliczyc x i y ?
15 paź 20:53
KLZ: Jest ktos w stanie sensownie pomoc ?
15 paź 21:25
Mila:
Dla m=p*(
√2−1) − nie sprawdzałam tego, ale piszesz, że to zgodne z odpowiedzią?
| | 2p | | 2p | |
x= |
| , y= |
| tu taka jest odpowiedź? |
| | 2+√2 | | 2+√2 | |
15 paź 21:55
KLZ: m=p(√2−1) tak zgodne z odpowiedzia
wtedy x=y = p(2−√2) tak mam w odpowiedzi .
15 paź 22:01
Eta:
Usuń niewymierność w tym co podała
Mila
i po "ptokach"
15 paź 22:12
Mila:
No to jest to samo, bo
| | p*(2−√2) | | 2+√2 | | p*(4−2) | |
x= |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | 2+√2 | | 2+√2 | |
15 paź 22:15
KLZ: Jak obliczylas x ?
15 paź 22:19
KLZ: Natomiast dla Δ>0 i m>0
to juz w ogle nie rozumiem jak wyliczyc x i y
tutaj m∊(p(√2−1),∞) ze wzgledu na warunek m>0
15 paź 22:37
Mila:
Z układu
x+y=2(p −m)
x2+y2=(2m)2
−−−−−−−−−−−
x+y=2*(p−p(√2−1)⇔x+y=4p−2√2 i x2+y2=4(√2−1)2
x+y=2p*(2−√2)
x2+y2=4(√2−1)2
−−−−−−−−−−−−−−
y=2p(2−√2)−x
x2+4p2*(2−√2)2−4p*(2−√2)*x+x2=4(√2−1)2
2x2−4p*(2−√2)*x+4p2*[(2−√2)2−(√2−1)2)]=0
x2−2p(2−√2*x+2p2(3−2√2)=0
Δ=0
x i y jw.
15 paź 22:38
Mila:
Ja rozwiązałam układ dla m=p*(
√2−1)
Jutro pomyślimy co dalej

Dobrze?
15 paź 22:40
KLZ: Dobrze .

Na razie dziekuje .
Jutro wstawie skan z rozwiazaniem z ksiazki
15 paź 22:44
16 paź 00:11
KLZ: poczatek drugiego skanu
16 paź 00:14
KLZ: Chcialbym sie przypomniec .
16 paź 20:20
PW: Ale o co idzie? Masz kompletne rozwiązanie w książce i domagasz się kogoś, kto "jest w stanie
sensownie pomóc".
16 paź 20:42
KLZ: Dobry wieczor .
A nie przyszlo CI czasani do glowy to ze nie rozumiem tego rozwiazania ?
16 paź 20:44
PW: To nie bierz się za takie trudne zadania, zacznij od łatwiejszych. Skąd wiara, że na forum ktoś
wytłumaczy lepiej niż w książce?
16 paź 20:48
Eta: To zadanie sprzed 50 laty
Dziś nikt nie męczy ludzi takimi zadaniami, bo 90% licealistów
nie uzyskałaby matury!
"małolat" tak ma, że lubi się katować!
16 paź 20:54
PW: Eta, to chyba nie jest małolat (nie ta kultura wypowiedzi).
16 paź 20:56
Eta:
Na 100% "małolat"

( ostatnio bardzo się zmienił na ........
16 paź 20:58
Mila:
Δ>0⇔są dwa rozwiązania: ograniczenia masz podane:
x+y=2(p −m)
x
2+y
2=(2m)
2
y=2(p−m)−x
x
2+(2(p−m)−x)
2=4m
2
x
2+4(p−m)
2−4x(p−m)+x
2−4m
2=0⇔
2x
2+4*(p
2−2pm+m
2)+4x(p−m)−4m
2=0
2x
2+4x*(p−m)+4p
2−8pm=0 /:2
x
2−2(p−m)x+2p
2−4pm=0
Δ=4(p−m)
2−4*(2p
2−4pm)⇔Δ=4m
2+8pm−4p
2
Δ=4*(m
2+2pm−p
2)
| | 2(p−m)−2√m2+2pm−p2 | |
x1= |
| =p−m−√m2+2pm−p2 |
| | 2 | |
lub
x
2=p−m+
√m2+2pm−p2
x=x
1, y=x
2 albo na odwrót
podstaw x
1 do wzoru y=2(p−m)−x to tak wyjdzie.
16 paź 22:26
KLZ: dziekuje
16 paź 22:29
Mila:
16 paź 22:45