trojkat
KLZ: W trojkacie ABC jest kąt C=90 stopni AC=b BC =a , M nalezy do BC
MB jest srednia arytmetyczna AM i MC .Oblicz MC .Podaj warunek rozwoazywalnosci zadania i
liczbe rozwiazan .
15 paź 11:43
KLZ:
15 paź 11:50
===:
Skąd "małolat" masz to zadanie?
15 paź 12:53
KLZ: Nie jestem zaden malolat .
Odpowiadajac na pytanie skad zadanie to
O.Stande . A Ehrenfeucht Zbior zadan z matematyki elementarnej .Zadanie nr 264 .
15 paź 13:01
===:
Ładnie tak oszukiwać?
15 paź 13:07
KLZ: Bardzo prosze nie doszukiwac sie oszustwa .
15 paź 13:08
KLZ: Nie mam zamiaru sie tlumaczyc ze nie jestem wielbladem .
15 paź 13:09
KLZ:

Zalozenie
x>0 a>0 b>0 i a>x
2MB=MC+AM
MC=2MB−AM
AM
2=MC
2+CA
2
AM
2=x
2+b
2
AM= p{x
2+b
2
MC=2MB−AM
x=2(a−x)−
√x2+b2
x−2(a−x)+
√x2+b2=0
x
2−4(a−x)
2+x
2+b
2=0
x
2−4a
2+8ax−4x
2+x
2+b
2 =0
−2x
2+8ax +b
2−4a
2=0
2x
2−8ax+4a
2−b
2=0
Δ=64a
2−8(4a
2−b
2)
Δ= 64a
2−32a
2+8b
2
Δ= 32a
2+8b
2
Δ=4a
2+b
2
Jakie warunki rozwiazywalnosci zadania tutaj ?
15 paź 21:58
KLZ: Mila
Prosze spojrzec rowniez jutro tutaj .
15 paź 22:48
KLZ:
16 paź 20:17