Matematyka dyskretna- zadanie relacje
llor15: W zbiorze X=N określamy relację ρ następująco:
x ρ y ⇔x ma w zapisie dziesiętnym tyle samo cyfr co y.
Zbadaj czy jest to relacja równoważności, jeśli tak to wyznacz jej klasy abstrakcji
15 paź 11:14
Saizou :
Podpowiedź
x=x0+10x1+100x2+...+10nxn
y=y0+10y1+100y2+...+10kyk
x R y ⇔ x ma tyle samo cyfr w zapisie dziesiętnym co y, a to jest równoważne n=k
15 paź 12:09
Pan Kalafior:
Niech f(x) daje nam ilość cyfr w zapisie dziesiętnym, wtedy f to funkcja.
x ρ y ⇔ f(x) = f(y)
Każda relacja dana w takiej postaci jest relacją równoważności i na odwrót,
więc ρ jest relacją równoważności.
Klasy abstrakcji to [10n], n = 0, 1, 2, ...
15 paź 14:06