Prosze o pomoc...
Bezradna: Napisz wzór funkcji liniowej f, która spełnia warunki:
f (−2) = −4 i f (4) = −1
21 lut 20:10
Godzio: pomagam
21 lut 20:15
Godzio: funkcja przechodzi przez 2 punkty: A(−2,−4) i B(4,−1) liczymy prostą przechodzącą przez 2
punkty:
y = ax +b
y = ax+b
−4 = −2a +b
−1 = 4a+b
−3 = −6a
b=−3
21 lut 20:16
życzliwa: wzór ogólny funkcji liniowej to y=ax+b czyli podstawiamy pierwsze −4=a*(−2)+b czyli b=2a−4
teraz drugie −1=4a+b . podstawiamy b do drugiego równania i mamy −1=4a+2a−4 z tego a=1/2 i
b=−3 czyli wzór funkcji y=1/2x−3
21 lut 20:17