ulaat: Dane są zbiory liczb rzeczywistych: a={x: 3/x≤1} i b={x: /x+1/<3}
a) znajdź te zbiory na osi liczbowej
b) przedstaw AuB i A\B w postaci sumy przedziałów liczbowych.
18 lis 14:05
Basia:
3/x<1
3/x-1<0
(3-x)/x<0
{ 3-x>0 i x<0 } lub { 3-x<0 i x>0 }
{ -x>-3 i x<0 } lub { -x<-3 i x>0 }
{ x<3 i x<0} lub { x>3 i x>0 }
x<0 lub x>3
czyli (-∞ , 0) suma (3, +∞)
|x+1|<3 ⇔ -3<x+1<3 ⇔ -4<x<2 czyli (-4 , 2)
18 lis 14:23
Basia:
AuB=(-∞, 2)u(3, +∞)
A\B=(-∞, -4)u(3,+∞)
18 lis 14:25
ulaat: a czy w pierwszej nierówności nie można zrobić
3/x≤1 /*x
3≤x
18 lis 14:41
kaska: nawet trzeba

bo przy nierównościach nie powinno się przenosić liczb
28 gru 21:39