grupa
student: Jeżeli mamy przedstawić tabelkę działania x zbioru 3−el. wiedząc, że mamy grupę, to o czym
trzeba pamiętać?
Na pewno działania w kolumnie i wierszu z el. neutralnym dadzą ten sam wiersz i kolumnę. Czy
cos jeszcze?
14 paź 22:30
Saizou : Najlepiej liczyć każde działanie po kolei
14 paź 22:34
student: A czy element może sam do siebie być przeciwny?
14 paź 22:37
student: tj. e−neutralny, d−element ze zb.
d x d= e
14 paź 22:38
student: A jak w drugą stronę: mam tabelkę działania. Jest metoda żeby szybko sprawdzić czy to grupa?
Np. gdy tabelka jest symetryczna?
14 paź 22:40
Pan Kalafior:
Ogólnie to nie można szybko sprawdzić, bo łączność
jest trudna do sprawdzenia.
Element może być do siebie przeciwny, np. element neutralny.
Ogólnie to x = x−1 ⇔ x ma rząd 1 (kiedy jest neutralny) lub 2
Tw. Lagrange'a mówi że nie ma takich nietrywialnych elementów
w grupie rzędu 3.
15 paź 01:05
Pan Kalafior: Ogólnie to każda grupa 3 el. jest izomorficzna z Z3
15 paź 01:06
Pan Kalafior:
Tzn. bycie grupą trochę ułatwia sprawę, chociaż z grupami rzędu 2n są lekkie problemy,
po prostu większość grup jest właśnie rzędu 2n.
15 paź 01:10
Pan Kalafior:
Robiąc tabelkę grupy rzędu 3, niech e, x, y to elementy
1. Wszystkie kolumny/wiersze mają różne elementy.
Bo gdyby tak nie było, niech są 2 takie same elementy w jednym wierszu
to dla z, y1, y2 mamy (z to wiersz, y1, y2 różne kolumny)
zy1 = zy2, to y1 = y2, sprzeczność
2. Gdyby xy = x to y = e. Sprzeczność. Podobnie dla xy = y.
Więc xy = e i tak samo yx = e.
To ci pozwoli skończyć tabelę
15 paź 01:22