Prawdopodobieństwo
:): Czy ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze jest zadanie zrobione bo nie jestem pewny?
Losujemy 4 razy ze zwracaniem po jednej liczbie ze zbioru {1, 2, . . . , 16}. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że dokładnie dwie wylosowane liczby są równe 1 i jest dokładnie połowa
liczb parzystych.
czyli Ω = 164
{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,1,3,14,15,16} −> parzyste {2,4,6,8,10,12,14,16}
A= 1*1*8*8
(na jeden sposób losuje 1 * na jeden sposób losuje 1 * na 8 sposobów losuje liczbę parzystą *na
8 sposobów losuje liczbę parzystą)
P(A) = A/Ω
Zgadza się?
14 paź 21:56
Maciess: Coś za mało
14 paź 22:04
:): to gdzie czegoś brakuje?
14 paź 22:05
PW: | | | |
Nie uwzględniłeś, że w ciągu (a, b, c, d) wylosowanych liczb jedynki mogą zajmować | |
| | |
pozycji.
Poza tym nie wolno pisać takich rzeczy, że Ω = 16
4 (Ω jest zbiorem, a nie liczbą).
14 paź 22:10
Maciess: Ciut niepoprawny zapis i wg mnie to będzie
14 paź 22:11
:): aaaah faktycznie! Dzięki wielkie!
14 paź 22:14