Udowodnij prawdopodobieństwo
Mario: Cześć, czy ktoś mógłby naprowadzic?
Jesli:
P(A∩B)=P(B∩C)=P(A∩C)=1/3
Udowodnij:
P(A'∩B'∩C')≤2P(A∩B∩C)
14 paź 21:20
jc: Pomijam znak iloczynu.
P(AB U BC U CA) = P(AB)+P(BC)+P(CA) − 2P(ABC) = 1 − 2P(ABC)
A'B'C' (AB U BC U CA) = 0
P(A'B'C') + P(AB U BC U CA) ≤ 1
P(A'B'C') + 1− 2P(ABC) ≤ 1
P(A'B'C') ≤ 2P(ABC)
15 paź 20:52
Mario: Nie rozumiem za bardzo tych zapisów, mógłbyś wyjaśnić:
P(AB U BC U CA)
A'B'C' (AB U BC U CA)
Dzięki za pomoc!
16 paź 22:22
jc: Zbiory A'∩B'∩C', (A∩B) U (B∩C) U (C∩A) są rozłączne.
Dlatego P( (A'∩B'∩C') U ( (A∩B) U (B∩C) U (C∩A) ) ) =
P(A'∩B'∩C') + P( (A∩B) U (B∩C) U (C∩A) )
P( (A∩B) U (B∩C) U (C∩A) ) rozpisuję stosując zasadę włączania−wyłączania
lub wg obrazka (narysuj diagram, zobaczysz).
Wydawało mi się, że bez symbolu iloczynu i bez nawiasów będzie czytelniej
(przyjąłem, że iloczyn jest przed sumą).
16 paź 23:10