dwa trojmiany
6latek: Dla jakiej wartosci parametru m dwa nastepujace trojmiany kwadratowe
f(x)= 2x2−(3m+2)x+12
g(x)= 4x2−(9m−2)x+36 maja dokladnie jeden wspolny pierwiastek
Wiec f(x) bedzie mial pierwiastki x1,x2
g(x) pierwiastki x1,x3
I sposob
zastosuj wzory Vieta i rozwiaz otzrymany uklad 4 rownan
II sposob
Wyruguj x12
Interesuje mnie ten II sposob (na czym on mialby polegac )
Prosze o dokladne wytlumaczenie (bez domyslow itp . dziekuje
14 paź 20:51
6latek: Ze wzorow Vieta dostane taki uklad rownan
{x
1*x
2=6
{x
1*x
3=9
To bedzie do rozwiazania Do znalezienia x
1,x
2,x
3 i m
14 paź 20:55
Pan Kalafior:
3f(x1)−g(x1) = 2x12−8x1 = 0 ⇒ x1 = 0 lub x1 = 4
Skąd x1 = 4
14 paź 21:00
6latek: NIc mi to nie mowi niestety
Takie tlumaczenie nic mi nie daje niestety .Wybacz
14 paź 21:01
Pan Kalafior: i... m = 3
14 paź 21:02
ite:
x
1 jest pierwiastkiem obu trójmianów
↘
f(x
1)=0 i g(x
1)=0
↘
3f(x
1)−g(x
1)=0
↘
x
1 = 0 lub x
1 = 4 obliczone 21:00
↘
| | c | |
ale |
| ≠0 (wzory Viete'a) |
| | a | |
↘
x
1 ≠ 0
↘
podstawiam f(4)=0 i wyliczam m
14 paź 21:40
6latek: Wiec w sumie wyrugowalbym x12 gdybym funkcje f(x) pomnozyl przez 2 i odjal od tego g(x)
lub pomozyl przez (−2) i dodal stronami .
14 paź 22:16
6latek: tylko wtedy byloby wiecej liczenia bo dostalbym najpierw x1 zalezne od m
Potem nalezaloby to wyliczone x1 podstawic do wzoru funkcji f(x) albo g(x) i wyliczyc m
Wyszlo mi x1=4 i m=3 i to sie zgadza z odpowiedzia
14 paź 22:20
ite:
Bardzo dużo tego liczenia, sposób z 21:00 jest najkrótszy.
14 paź 22:32
6latek: ite
To nie szkodzi ze duzo liczenia .
Wazne zeby to zrozumiec
14 paź 22:56
ite:
Sposób z 21:00 polega na wyrugowaniu wyrazu wolnego, więc jest podobny do wskazówki nr II w
podpowiedziach.
15 paź 12:45