ostrosłupy
ania: proszę o pomoc jest ostrosłup prawidłowy trójkątny ściana boczna ma 9 a w podstawie jest 6 mam
obliczyć pole całkowite i objętość. pole podstawy wychodzi mi 9√3 a x=2√3
21 lut 20:08
życzliwa: po pierwsze co to znaczy sciana boczna ma 9 to pole wysokość czy co?
21 lut 20:14
ania: krawędż ma 9
21 lut 20:20
ania: krawędż boczna ma 9 krawędż podstawy ma 6
21 lut 20:21
Godzio: pomagam
21 lut 20:46
Godzio:

b = 9
a=6
| | 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
x = |
| h = |
| * |
| = |
| = 2√3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
b
2 = x
2 +H
2
H
2 = 81 − 12
H =
√69
h
12 = 81 − 9
h
1 = 6
√2
podstaw i wylicz
21 lut 20:51
ania: wychodzi mi P=9√3+12√2 a w odpowiedzi jest 9√3+54√2 objętość to cuda mi wychodzą a
powinno być V=9√23
21 lut 21:06